Blog

Nyhetsbrev #110 SSA konferens 9-11 april i Karlstad!

21 januari 2019,   By ,   0 Comments
 

Matcha Framtiden i Karlstad april 2019 på SSA-Rikskonferens
Framtidens medarbetare finns i skolorna, i dagsläget ropar samhället efter dem som ett svar på kompetensförsörjningsbristen. 2019 års SSA Rikskonferens fokuserar på kompetensförsörjning och hur arbetsgivarna förbereder sig för att möta upp framtida medarbetare förmågor, önskemål och krav på arbetsmarknaden.


 

Den 9 april går SSA Rikskonferens av stapeln på CCC i Karlstad. Konferens riktar sig till dig som jobbar med studie- och yrkesvägledning både i det vida och smala perspektivet, men även till dig som jobbar med kompetensförsörjning och samverkan mellan skola och arbetsliv.

Den nya generationen på arbetsmarknaden

Den unga generationen gör frammarsch på arbetsmarknaden. Inom mindre än sju år kommer nittiotalisterna stå för 75% av Sveriges arbetskraft. Det innebär att tre av fyra anställda, kunder och leverantörer kommer vara personer som växt upp med en mobil i handen. Hur ska både arbetsgivare och utbildningsväsendet hantera detta och vad motiverar den nya unga generationen?

Nicholas Fernholm kommer att utmana våra tankar om vad automatiseringen av arbetsmarknaden kan tänkas innebära för verksamheter och organisationer i framtiden, och vad som motiverar den nya generationen i en konstant föränderlig värld.

Likvärdighet i valkompetens

Bland de valbara seminarium finns det en blandning av föreläsningar kring hur vi kan skapa en likvärdig valkompetens.

  • Åsa Sundelin berättar om sin forskning kring att vägleda nyanlända.
  • Skolverket har ett seminarium om särskolas betydelse för etablering i samhället.
  • Karlstads kommun pratar om sin Yrkesmässa som syftar till att ge elever en likvärdig möjlighet att träffa många yrken inför sin prao. Se ett filmklipp om Yrkesmässan här >>
  • Arbetsmarknadskunskap är ute i Värmlands skolor och pratar om vad arbetsgivare önskar för egenskaper av framtida arbetare.
  • Framtidsfrön har tränat elever i entreprenörskap i form av att göra egna böcker på temat framtid, som har sålts på Karlstads bokfestival.

Nya lagar och rekommendationer är på ingång. En utvecklad studie- och yrkesvägledning är i hetluften och representanter från regeringskansliet kommer för att presentera den utredning som blir klar den 31 januari. Skolverket kommer att presentera vad som är på gång hos dem. Därefter får vi lyssna på Göteborgsregionens projekt SamSYV som kanske kan komma att inspirera till hur vi får till en bred studie- och yrkesvägledning från förskola och uppåt.

A:et i SSA

Den 10/4 öppnar vi upp för fokus på A:et. Nicholas Fernholm inleder och följs av mingel bland montrar för inspiration om hur samverkan mellan skolor och arbetsliv kan se ut, eller varför inte boka in sig på ett studiebesök på Karlstads kommunledningskontor om hur de tog initiativ till att bli en mer attraktiv arbetsgivare för studenter och elever. På stora scenen kommer det rulla på med inspirationsföreläsningar om varför prao och praktik är viktigt för arbetsgivare, hur teknikbranschen kan utveckla sitt jämställdhetstänk och företag som Uddeholm berättar om sitt samverkansarbete.

Sista anmälningsdagen är 18/2

Kom gärna i teams, tillsammans kan vi sprida kunskaper och förändra inom våra verksamheter. Mer om konferensen och anmälan finner du här >>

Följ gärna SSA på sociala medier för mer information:
Facebook
Instagram
Twitter

För frågor kontakta:
Lina Österman, projektledare
lina.osterman@karlstad.se