Blog

Nyhetsbrev # 117 Praoelever på röda mattan – 2019 är ett viktigt år för framtidens studie- och yrkesvägledning

27 februari 2019,   By ,   0 Comments
Dagens elever är framtidens medarbetare och företagare. Att skolan rustar eleverna för både ett framgångsrikt yrkesliv och privatliv är mycket viktigt. Här spelar studie- och yrkesvägledningen en avgörande roll och frågor som gäller samverkan mellan skola och näringsliv engagerar oss mycket. Senaste tillskottet i vårt stödmaterial för skolan är en ny praofilm – Träffa praoeleverna Gina och Calle på röda mattan!

 

I och med att SYV-utredningen nyligen presenterade sitt slutbetänkande, Framtidsval – karriärvägledning för individ och samhälle, har 2019 potential att bli ett viktigt år för framtidens studie- och yrkesvägledning. Dagens och framtidens allt mer föränderliga arbetsmarknad gör att frågan är angelägen. Att göra ungdomar mer valkompetenta är en viktig uppgift och Svenskt Näringsliv ser fram emot remisshanteringen av utredningen.

 

Ny film om prao 

Prao är viktig del av eleverna förberedelser inför arbetslivet. I den här filmen får vi träffa Gina och Calle tiden före, under och efter deras prao. Filmen innehåller tips, både från eleverna själva och handledaren på två olika arbetsplatser. En film om prao bjuder också på en stor portion igenkänningsfaktor. Visa filmen som en introduktion till praon och komplettera gärna med skolmaterialsserien iPraktiken som finns att beställa här >>

Filmen om prao har premiär den 29 mars men redan nu kan Du se den här >>

 

 

Beställ kostnadsfritt skolmaterial
Vi erbjuder kostnadsfritt material att beställa till skolan. Material som både är riktat till studie-och yrkesvägledare och lärare.

Bland annat finns boken Jobb! Tips från dem som anställer. I den boken träffar du företrädare för 10 olika företag. De berättar om företagens verksamhet och beskriver hur de resonerar när de vill anställa nya medarbetare. De berättar också om vad du som söker jobb bör tänka på och ger dig tips och råd. Beställ här >>

 

Annat material som kan vara av intresse är:
Glasskiosken
Jag, en entreprenör?
Lär känna ett yrke
Varg

Men också en hel del annat! Allt material finns att beställa kostnadsfritt på www.eduna.se

 

Framtidskartor även för de högskoleförberedande programmen
Framtidskartorna togs fram för att visa på alla möjligheter till jobb och studier efter gymnasiets yrkesprogram. De finns att ladda ner här >> Inom kort kommer också framtidskartor för de högskoleförberedande programmen. Håll utkik på eduna.se eller i nyhetsbrevet nytt från skola & näringsliv.

 

Personligt möte?
Sedan en tid tillbaka erbjuder vi personliga möten med lärare och syv på skolor för att presentera vårt erbjudande riktat mot skola. Låter det intressant? Håll utkik i kommande nyhetsbrev efter kontaktuppgifter till din regions representant.

Kontakta oss gärna!
Har du frågor eller vill veta mer om Svenskt Näringslivs skolmaterial?
Kontakta Elisabeth Grunditz

Har du frågor eller vill veta mer om Svenskt Näringslivs arbete med skolpolitik?
Kontakta Karin Rebas eller Johan Olsson

 

Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vi arbetar för att alla företag i Sverige ska ha bästa möjliga förutsättningar och vi företräder 60 000 små, medelstora och stora företag. En av deras största utmaningar är att hitta rätt person till rätt plats. Därför är både den långsiktiga och kortsiktiga kompetensförsörjningen en av våra viktigaste frågor. www.svensktnaringsliv.se