Blog

Nyhetsbrev #126, Vill du vara med och bygga ett bättre samhälle?

08 maj 2019,   By ,   0 Comments
Büsra Yildiz har gått yrkeshögskoleutbildningen Anläggningsingenjör inriktning infrastruktur och arbetar nu som projektingenjör. Hon rekommenderar byggbranschen för alla som vill vara delaktiga i att bygga ett bättre samhälle.

 

Projektingenjör är ett bra yrke för den som trivs med en varierande arbetsmiljö, då man är ute på fält ena dagen och sitter på kontoret eller i möten på olika ställen nästa dag, säger Büsra Yildiz, som läste till anläggningsingenjör inriktning infrastruktur på yrkeshögskolan.
 

Välj en av yrkeshögskolans utbildningar inom samhällsbyggnad
När du studerar på yrkeshögskolan (YH) så utbildas du till en tydlig yrkesroll och utbildningen sker i nära samarbete med arbetslivet. Utbildningarna är oftast 2 år långa och alla berättigar till studiemedel från CSN. På yrkeshögskolan sker ungefär en tredjedel av din utbildningstid som praktik eller så kallad Lärande i arbete (LIA).

Läs om yrkeshögskolans utbildningar till anläggningsdykare, byggnadsingenjör, entreprenadingenjör, mättekniker och platschef. Klicka här >>

 

Varför man ska välja byggbranschen?
Välj byggbranschen om du tycker det är kul med variation, att lösa problem och gillar att samarbeta. Det är otroligt viktigt att man förstår hur viktigt kommunikation och planering är. För man kan inte göra allting själv. Om du känner att det är kul att få vara med och bygga ett bättre samhälle, då har du valt rätt.

Vad gör en projektingenjör?
En projektingenjörs roll kan variera från företag till företag, men i mina ögon är det en passande roll för den som vill arbeta med byggteknik, juridik, ekonomi, tid- och produktionsplanering. Det är ett bra yrke för den som trivs med en varierande arbetsmiljö, då man är ute på fält ena dagen och sitter på kontoret eller i möten på olika ställen nästa dag. Du blir platschefens högra hand i projektet. Ni upprättar tidsplaner, följer upp projektets ekonomi och utvärderar risker och möjligheter tillsammans. Beroende på företagets struktur och/eller projektets omfattning kan projektingenjören också behöva ta hand om projektets kvalitét-, miljö- och arbetsmiljöplanering. Annars är det en s.k. KMA-samordnare som tar hand om det. Du får med andra ord goda förutsättningar att själv arbeta som platschef efter ett par års erfarenhet.

 

Välj byggbranschen om du tycker att det är kul med variation, att lösa problem och gillar att samarbeta, uppmanar Büsra Yildiz, som valde att utbilda sig till anläggningsingenjör med inriktning infrastruktur på yrkeshögskolan.

 

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?
Min arbetsdag startar normaltvis kl 07:00 på kontoret. Jag tar en kopp kaffe, svarar på mejl, ringer samtal om det behövs och planerar agendan för dagen med en prio-lista. Vid kaffekopp nr två sätter jag igång med att beta av min prio-lista, det brukar vara att se över kostnadseffektiva lösningar för projektet, uppdaterar inköpsplanen eller sammanställer tillkommande kostnader. På eftermiddagarna går jag gärna ut på arbetsområdet och kollar hur det går för personalen och att vi följer kontrakthandlingarna eller om det finns något som avviker eller som inte finns med. Om vi håller på med arbetsmoment som är lite mer resurskrävande så som rörspräckning eller bergsprängning så tycker jag att det är kul att springa ut flera gånger om dagen för att se hur det går. Vid kl 16:00 sticker jag oftast hem, om jag inte känner för att jobba över.

 

Vägar till bygg – ladda ner/beställ broschyr!
De närmaste åren står byggsektorn inför stora åldersavgångar samtidigt som efterfrågan ökar. Det gör att kompetensförsörjning är en prioriterad fråga för bygg- och anläggningsbranschen. Det finns goda utbildnings- och karriärmöjligheter och gymnasium, lärling, universitet/högskola och yrkeshögskola är några av de möjliga ingångarna inom samhällsbyggnad. Ladda ner/beställ broschyren: Vägar till bygg – de 65 vanligaste yrkena

 

 

Sveriges Byggindustrier
Sveriges Byggindustrier är bransch- och arbetsgivarorganisation för 3.600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för våra egna medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att byggindustrin är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. https://www.sverigesbyggindustrier.se