Blog

Nyhetsbrev #145, Fortsatt rekryteringsbehov till den grafiska branschen.

17 oktober 2019,   By ,   0 Comments
Mycket har hänt sedan Gutenberg uppfann tryckpressen. Digitaliseringen har pågått i decennier och företag i dagens grafiska industri söker hela tiden efter nya kompetenser och anställer flera hundra nya medarbetare varje år.

Det trycks tröjor, broschyrer, inbjudningskort, snygga tidningar och binds vackra böcker. Etiketten på flaskan, armbandet till festivalen, stortryck som täcker tunnelbanan och bussen. Det tillverkas förpackningar för hela samhället; paketen på frukostbordet, lådan till dina nya skor, kartongen till din nya elektronik och tusentals andra produkter.

Allt detta som finns i din vardag kommer från den grafiska industrin. Print finns praktiskt taget överallt!

 

 

Tydligt rekryteringsbehov
Grafisk industri har ett tydligt rekryteringsbehov både på kort och lite längre sikt. Behovet att ersätta medarbetare som slutar gör att cirka 250 personer behöver rekryteras det kommande året och upp till 1000 personer de kommande 5 åren.

På kort sikt finns ett stort behov av tjänstemän för att ersätta medarbetare som går i pension eller byter jobb och för att tillföra företagen ny kompetens. För yrkesarbetare är behovet relativt jämt fördelat mellan ersättningsrekryteringar och utökad verksamhet. På sikt finns ett ökat behov av ny kompetens bland yrkesarbetare.

För att klara framtidens kompetensbehov behövs att fler unga söker sig till relevanta utbildningar och att unga tar kontakt med företagen. Det finns flera vägar in för den som inte vill plugga. Yrkesintroduktion är t ex en anställningsform som finns på de grafiska företagen som gör det lätt att anställa.

 

Här finns allt samlat för dig som studie- och yrkesvägledare!

GrafX – grafisk industri på nätet.
På sajten grafx.se – som i första hand vänder sig till ungdomar – finns information om utbildningsvägar samt information till dig som istället vill börja jobba direkt.Här finns också en karta med kontaktuppgifter till de största arbetsgivarna.

 

 

Instagram – bli inspirerad av branschens produkter
Instagram finns inspiration i form av alla de spännande produkter som skapas när man jobbar i ett av branschens företag. Produkter som finns runt om oss alla i vår vardag. De är så självklara att vi inte tänker på dem. Mjölkförpackningen, kartongen vi får mobilen i, magasin och posters, för att bara nämna något.

 

Youtube – titta på filmer med influeraren Simon Lussetti
På Youtube finns filmer med Simon Lussetti och med våra ambassadörer. Simon har 200 000 följare på Youtube. Han producerar coola produkter, på plats i branschens företag, filmar och sänder det på sin Youtubekanal. Underhållande och lätt att ta till sig!

 

 

Kontakta oss!
Har du frågor eller vill få hjälp att komma i kontakt med arbetsgivare inom grafisk industri kontakta våra regionkontor. Våra medarbetare finns på sju orter i landet.

Hitta ditt närmaste regionkontor, klicka här >>