Blog

Nyhetsbrev #166, När COVID-19 river alla planer: APL och virtuella arbetsplatsbesök

01 april 2020,   By ,   0 Comments
Detta nyhetsbrev från oss på Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN) skulle handla om roliga och upplyftande saker rörande Bygg-och anläggningsprogrammet. Bland annat skulle vi berätta att om knappt en månad ska Yrkes-SM gå av stapeln i Helsingborg och att det i år är rekordmånga yrken ska vara med och tävla. Men så är längre inte fallet. COVID-19 har satt ramen för vår nya, förhoppningsvis tillfälliga, verklighet.  Bland annat ställdes BYNs fullbokade yrkeslärarkonferens in och lika så vårens stora tävlingsevent, Yrkes-SM. Som ni redan är mycket väl medvetna om går ju inte längre gymnasieelever till skolan utan alla studier sker via distans. Men hur funkar det för en elev som går ett praktiskt program?

 

APL

När beslutet om distansundervisning för gymnasiet och universitet/högskola kom var tack och lov en stor del av alla eleverna på BA-programmet runt om i Sverige ute på sin APL.

 

 

Många av dessa elever har fått möjlighet att fortsätta vara kvar på sina APL-företag trots att skolornas övriga undervisning bytt till digital på distans. På flera skolor tittar man även på möjligheten att förlänga elevernas APL-perioder. Dock krävs det nu att företagen ställer upp och vill behålla eleverna och kanske även ta emot någon mer.  Det som oroar många lärare är hur det kommer bli längre fram med byggprojekt som är planerade. Kommer dessa projekt dra igång som planerat och kommer eleverna få göra sin APL där? För skolor med många BA-elever delas klasserna oftasts upp på hälften och den halva som inte har APL just nu måste fortsätta sina teoretiska studier via distans.

“Vi har halva ÅK3 gruppen ute på APL fram till v.18 sedan skall ca 45 st åk 2:or ut på sin APL. Men det ser tungt ut då det inte är så många projekt igång och hur covid19 påverkar vet vi inte än.”

“Våra elever är ute på APL. Ett fåtal företag har egna restriktioner och tar inte emot elever för tillfället. Vissa elever har med andra ord just nu ingen plats. Vi i arbetslaget försöker omfördela på företag vilket är lite svårt just nu.”

“Här rullar praktiken på för fullt i nuläget med nåt enstaka undantag. Företagen har samma restriktioner som alla andra med att känner någon sig sjuk så stannar man hemma.”

Så här svarar tre bygglärare om hur det går med APL:en på deras respektive skolor.

Hur det kommer gå med elevernas APL-platser beror självklart i mångt och mycket på hur restriktionerna förändras. Det gäller i nuläget att hålla sinnet öppet och tänka flexibelt. Samt hoppas på att vi inom en snar framtid har kommit förbi det värsta.

 

Virtuella arbetsplatsbesök – Digitalt material

I dessa tider med distansstudier och kommunikation online behövs bra digitalt material som går att förmedla enkelt till elever och andra intresserade som tex föräldrar. På BYNs Youtube-kanal finns numera möjlighet att göra virtuella arbetsplatsbesök i 360 grader. Vi erbjuder i nuläget besök hos bland annat murare, maskinförare och betongarbetare. Totalt finns det sju arbetsplatsfilmer tillgängliga.
Länk till BYNs youtube-kanal
YouTube
 

Samarbete med Gymnasium.se

I höstas inledde BYN ett samarbete med Gymnsium.se. Målet var att skapa en tydligare närvaro i ett forum som många högstadieelever söker sig till inför sitt gymnasieval.  Dels skedde en kampanj, men det stora fokuset låg på att uppdaterad informationen BYNs yrken i Yrkesguiden samt skapa en sida för BYN.

 

 

Länk, klicka här >> 

Kontakt och sociala medier
info@byn.se
www.byn.se
 

Facebook
Instagram