Blog

Nyhetsbrev #191, Fordons- och transportprogrammet – den lättaste vägen till jobb!

05 november 2020,   By ,   0 Comments

Statistik från Skolverket visar att Fordons- och transportprogrammens elever har högst etableringsgrad på arbetsmarknaden tre år efter examen. Det är inte heller märkligt. Efterfrågan på transporttjänster ökar snabbt och ett fungerande transportnät förutsätter tillgång till kompetent personal. Transportnäringens utveckling innebär mycket goda jobbmöjligheter till en rad olika yrkesroller!

Läs mer, klicka här >>

 

 

 

Fordons- och transportprogrammet
den lättaste vägen till jobb!

 

Fler elever söker sig till transportsektorn
Antalet elever som antagits till fordons- och transportprogrammet har ökat med 7 procent för läsåret 2020/2021. Det visar färsk statistik från Skolverket. Trenden är därmed också tydlig och stadig – det är det fjärde läsåret i rad som antalet elever som sökt och blivit antagna till fordons- och transportprogrammet ökar.

Läs mer, klicka här >>

 

 

Digital succé när yrkeslärare utbildades för den moderna fordonsbranschen

Transportföretagens skolforum samlar årligen mängder av yrkeslärare från fordons- och transportprogrammet. Syftet är att uppdatera och inspirera yrkeslärarna kring allt det nya som sker inom motorbranschen. Teknikutvecklingen är som bekant rasande snabb. Därför gäller det också att yrkeslärarnas kompetensutveckling håller samma tempo – det säkerställer moderna utbildningar och elever som får lära sig allt det senaste!

Se filmen och läs mer om innehållet i Transportföretagen digitala skolforum 2020: Klicka här >>

 

 

Sjöfarten visar upp sig

Sjöfarten kommer att vara representerad på högskolemässan Kunskap & Framtid som äger rum den 18–19 november. I den digitala montern kommer besökarna att få se en introduktionsfilm samt en längre film där tre studenter och en representant från branschen blir intervjuade under rubriken ”Därför väljer vi sjöfarten”. Under mässdagarna kommer det också att finnas möjlighet att chatta och ställa frågor till studenterna via länk. Läs mer här och anmäl dig här >>

www.satsapåsjöfart.se hittar du information om branschen, utbildningarna, filmer med mera!

 

 

Motorbranschcollege säkrar kvalité i utbildningssystemet

Motorbranschcollege är branschens kvalitetssäkring av gymnasieskolans fordons- och transportprogram. Nu är hela 20 skolor certifierade och totalt ett 50-tal är i ”loopen” för att bli certifierade. Det innebär också att fler än hälften av svenska fordonselever går på en MBC-certifierad skola, vilket ökar kvalitén på utbildningarna och gör att eleverna som kommer ut till motorbranschen blir väldigt anställningsbara.

Här kan du läsa mer om vilka skolor som är certifierade och vad det innebär: www.motorbranschcollege.se

 

 

Vi kör” samlar allt du behöver veta

På portalen Vi Kör hittar du information och inspirerade filmer om flera yrkeskategorier inom fordons- och transportbranschen. Exempel på yrken vi tittar närmare på är personbilsmekaniker, bilskadereparatör, bussförare, lastbilsförare, reservdelsspecialist, fordonslackerare, maskinmekaniker och lastbilsmekaniker. Inom sjöfarten har vi filmer och information om utbildningarna till motorman och matros. Avslutningsvis kan du läsa om utbildningarna till flygtekniker och flygmekaniker.

Besök VI KÖR >> och tipsa gärna nyfikna elever om portalen!