Blog

Nyhetsbrev #192, Ventilationsmontörer stoppar covid-19!

12 november 2020,   By ,   0 Comments

I väntan på vaccin, flockimmunitet och annat som antas stoppa den pågående pandemin, gäller det att hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma. Men god ventilation och kreativa ventilationslösningar kan också göra mycket stor skillnad för spridningen.

 

Ventilationsmontörer stoppar Covid-19!

Smart ventilationsomställning fixade fler intensivvårdsplatser för Covid-sjuka.
 

Ventilationsmontörer jobbar med det viktigaste vi har – frisk luft. De ser till att rätt ventilationslösning kommer på plats och att den fungerar. Det går tyvärr inte att förhindra att covid-19-viruset tar sig in i byggnader via allmän ventilation, men med rätt ventilation kan man skapa de bästa förutsättningarna för minskad spridning inomhus.

Ventilationstips som stoppar spridningen av Covid-19:
Källa: VVS-föreningarnas europeiska förbund (REHVA)

  • Ha kontinuerlig ventilation, stäng alltså aldrig av helt och hållet, eller ha åtminstone anläggningen i drift några timmar extra före och efter arbetsdagen.
  • Ha så stor andel utomhusluft som möjligt, cirkulera inte luften i lokalen.
  • Vid behov kan även fönstervädring användas som ett sätt att öka ventilationen om den är underdimensionerad.
  • Roterande värmeväxlare bör vara avstängda.
  • Se till att installerade luftfilter inte är igensatta.

Smart undertryck som stoppar viruset
När det gäller att undvika smittspridning på sjukhus har man dock fått ta till nya kreativa lösningar för att kunna hantera den höga belastningen. På Södertälje sjukhus tvingades man förvandla operationssalar och uppvakningsavdelningen till intensivvårdsplatser för Covid-patienter. I vanliga fall har ventilationen ett övertryck i operationssalar för att hindra smutspartiklar från att ramla ner i ett öppet operationssår. Men genom att justera ventilationen och skapa ett undertryck, hindrade man viruset från att ta sig ut ur salarna.

Smart och enkelt – men det kräver att man vet hur ventilation fungerar.

Nyhet:
Ventilationsinriktningen flyttar till VVS- och fastighetsprogrammet

Från och med hösten 2021 flyttar utbildningen för ventilationsmontörer från Bygg- och anläggningsprogrammet till VVS- och fastighetsprogrammet.
 

Från och med HT 2021 kommer utbildningen för ventilationsmontörer att vara helt överflyttad till VVS- och fastighetsprogrammet. Inför åk 2 väljer eleven inriktningen Ventilationsteknik med inriktningsämnet Ventilation – Installation. Därefter kan eleverna välja till ämnena Ventilationsteknik och/eller Ventilationsplåtslageri som fördjupning.

För elever som började VVS- och Fastighetsprogrammet HT 2019 eller 2020 finns möjlighet att läsa motsvarande inriktning, eftersom samtliga kurser redan idag finns i programfördjupningen.

Frågor och svar om ventilationsinriktningen från HT 2021 >>
Mer om yrket som ventilationsmontör >>

 

 

Se filmen ”Bli ventilationsmontör”
 

Är ventilationsmontör något för dig?
Testa här >>

 

Följ ”Bli ventmontör” i sociala medier:

Instagram
Facebook
 

Kontakta mig gärna om du vill veta mer.
Kaveh Nowroozi, Projektledare, PVF Yrke & Utbildning
Telefon: 073-729 12 81
kaveh.nowroozi@pvf.se

 

PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. Vi ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.