Blog

Nyhetsbrev #205, SM för unga plåtslagare väcker intresse för yrket!

24 mars 2021,   By ,   0 Comments
Varje år genomför vi SM för unga plåtslagare, en rikstäckande tävling för gymnasielever på byggprogrammet i åk 3 med inriktningen byggnadsplåtslageri. Under SM-finalen får de 6 finalisterna möjlighet att visa upp sina färdigheter inför publik. Så blir det även i år – men publiken finns på andra sidan skärmen.

 

Varje år genomför vi SM för unga plåtslagare, en rikstäckande tävling för gymnasielever på byggprogrammet i åk 3 med inriktningen byggnadsplåtslageri. Under SM-finalen får de 6 finalisterna möjlighet att visa upp sina färdigheter inför publik. Så blir det även i år – men publiken finns på andra sidan skärmen.

Årets tävling anordnas den 14 – 15 april och blir den andra SM-finalen som genomförs under pandemin. Förra året gjordes en enklare livesändning där man via Youtube kunde följa tävlingen i realtid via fasta kameror. Tidvis sändes finalen även live på Facebook där man fick komma de tävlande lite närmre. Det blev mycket uppskattat!

I år satsar vi därför mer på en proffsig livesändning av SM-finalen. Sändningen är ett perfekt tillfälle att få ta del av yrkets och utbildningens bästa delar. Det kommer att bjudas på både nervositet, tempo och skicklig yrkesutövning. Tipsa gärna era elever om att se SM-finalen för unga plåtslagare live den 14-15 april.

Mer information om var och hur du kan se sändningen hittar du här: www.smup.se
Årets finalister kommer från: Falun (2 pers), Stockholm, Hudiksvall, Uppsala och Gävle

 

Plåtbranschen behöver fler kvinnor – nu!

 

Klicka på bilden ovan så går filmen igång!
 

Den 8 mars var det internationella kvinnodagen. En påminnelse för oss i utbildningsvärlden om att vi fortfarande står inför stora utmaningar när det kommer till jämställdhet.

Plåtbranschen är liksom hela byggbranschen oerhört mansdominerad. Men det finns flera kvinnor som är skickliga plåtslagare. Vi lyfter fram dem så ofta vi kan och enligt dem själva så är byggnadsplåtslagare definitivt ett yrke för tjejer!

Emilia:
”Många tror att det bara är killar i branschen, och att det är tungt. Det kan väl stämma – men våga testa ändå.”

 

SYV:are har unik och viktig kunskap

 

 

Som SYV sitter du på otroligt viktig och aktuell kunskap om vad ungdomar tycker och tänker kring olika utbildningar och yrken. För plåtslageribranschen är det därför viktigt att hela tiden ha en dialog med dig som är syvare. Nyligen intervjuade vi tre syvare till branschtidningen Plåt & Ventmagasinet för att ta tempen inför årets gymnasieval. Artikeln kan fr.o.m. slutet av månaden läsas här. Eftersom artikeln inte kommit ut än. 😊

Vilka yrken lockar flest högstadieelever just nu?
De flesta uttalar inte riktigt något drömyrke. Men de som ändå yttrar sig om vilka yrken de vill utbilda sig till tar ofta upp de traditionella yrkena som läkare och psykolog. Jag har noterat att fastighetsmäklare har ökat något i popularitet, även inredare eller inredningsarkitekt. Tycker det känns som att det speglar de program som visas på tv, att eleverna får upp ögonen för det.
Berit Haugen, Ås skola i Krokums kommun, Jämtland

Hur upplever du att eleverna samlar information inför gymnasievalet?
I kommunen har vi en samlingssida med information om alla kommunens gymnasieskolor och dess program, men det är nog bara hälften av eleverna som tittar där. Sociala medier har jag märkt är en stor informationskälla. Jag har ett instagramkonto där jag får frågor från eleverna dagligen och jag märker att infon når fram för ibland på samtalen frågar de om saker jag har delat eller lagt ut.
Amil Aljicevic, Fagrabäckskolan, Växjö

Vilka gymnasieprogram har störst intresse från elever just?
Det beror mycket på var skolan ligger i kommunen. Min skola ligger mer på landet så här har vi ett jättestort intresse för naturbruksprogrammet, elprogrammet, fordonsprogrammet och yrkesprogram överlag. I skolan som ligger i centrala Laholm är högskoleförberedandeprogram betydligt mer populära.
Emmy Wahlin, Veingeskolan, Laholm

 

Följ oss gärna och dela vidare kunskap om plåtslagaryrket

 

 

För att få veta mer om plåtslagaryrket. Följ oss på Instagram, Facebook, LinkedIn och Youtube. Glöm inte att tipsa eleverna om att följa oss.

 

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
 

Kontakta mig gärna om du vill veta mer.
Kaveh Nowroozi,
Projektledare, PVF Yrke & Utbildning
Telefon: 073-729 12 81
kaveh.nowroozi@pvf.se

 

 

PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. Vi ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.