Blog

Nyhetsbrev #75, Saknas! 10 000 Installatörer Att Anställa Här Och Nu.

16 maj 2018,   By ,   0 Comments
Installationsbranschen är i stort behov av utbildad arbetskraft. Sverige växer och vi behöver bygga 650 000 nya bostäder, 800 000 av de befintliga lägenheterna behöver renoveras, regeringen har satt som mål att energianvändningen ska kapas med 50 procent till 2030 och vi har stora infrastrukturprojekt i landet som måste utföras.

Samtidigt behöver vi bygga ut den digitala infrastrukturen för att få system och produkter att prata med varandra. Vi talar om internet of things och smarta hus, bland annat. Här har installationsföretagen en avgörande roll att spela genom att det är vi som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik, bland mycket annat.

Ser vi till dagens behov behöver branschen anställa 10 000 personer med rätt kompetens här och nu, men ser man till allt det vi vill åstadkomma i framtiden är det bara att dubblera den siffran – minst.

För den som är engagerad och har rätt kunskap finns det jobb. Så enkelt är det – behovet i branschen av bra medarbetare är stort.

Varmt välkommen till vår bransch!

 

 

Flexibla jobb med stora möjligheter – ”Så bra att det passar alla”
Stina är en 23-årig elektriker från Mariestad. Stina gillar friheten och förtroendet hon får genom sitt arbete. Fredrika Romin är 21 år VVS-montör från Stockholm, hon berättar om hur jobbet ger henne möjlighet att ägna sig åt sitt stora intresse som är att resa.

Det är mycket frihet under ansvar. Så länge jobbet blir gjort så är det ingen som styr i detalj. Ja, sen är det bra betalt också, berättar Stina.

Jag har fast jobb, hög lön samtidigt som mitt arbete är ganska flexibelt. Jag brukar växla in lite övertid och sticka iväg på en resa över helgen bara, säger Fredrika.

Stina valde först att läsa vård- & omsorgsprogrammet, men det kändes aldrig riktigt rätt. I en kurs i arbetsmiljö och säkerhet fick de testa att koppla lite. Det var då Stina kom på att hon ville bli elektriker.

Läs hela artikeln om Stina och Fredrika >>

 

 

Tusen möjligheter – vad kan man bli?
El och VVS behövs överallt – i alla länder och för alla människor. Man kan jobba med service mot privatpersoner och fastigheter, man kan jobba i stora nybyggen, man kan jobba inom renoveringsprojekt, man kan jobba med bistånd i andra delar av världen, man kan starta eget företag, man kan jobba ett tag och sedan plugga vidare, eller plugga vidare direkt – möjligheterna är många och lönenivån bra från början.

Läs mer om yrkesroller inom VVS samt inom el.

 

 

Hårt plugg och hög lön – Visste du det här om yrkesprogrammen?
Trots att fler vill läsa gymnasieprogram som El- och energi eller VVS-och fastighet finns många föreställningar om utbildningarna som inte stämmer. Det gäller inte minst bland vuxna som kanske har en bild av hur det ser ut i dag som baseras på hur det såg ut förr. Att det skulle vara en låg studietakt eller att dörren för att läsa på högskola stängs är två vanliga myter. Läs mer om de vanligaste myterna och vad det egentligen är som stämmer >>

 

 

Det finns flera utbildningsvägar in i branschen.
Redan i gymnasiet kan du välja en yrkesinriktad utbildning om du vill arbeta inom installationsbranschen. Vill du arbeta som projektledare, tekniker eller ingenjör i branschen fortsätter du att studera efter gymnasiet. Vanligtvis jobbar du några år innan du bestämmer dig för att plugga vidare. Det finns flera yrkeshögskolor att välja mellan samt universitet med inriktning på installation. För dig som är vuxen och vill byta yrke rekommenderar vi yrkesvux eller att du ansöker om anställning som företagslärling.

Två installationsföretag bland Sveriges 10 bästa arbetsgivare
Undersökningen Sveriges Bästa Arbetsgivare genomförs av employer branding-företaget Universum i samarbete med Metrojobb. I undersökningen bedömer medarbetarna sin arbetsgivare utifrån faktorerna intern identitet, nöjdhet och lojalitet.
http://shortcut.se/sverigesbastaarbetsgivare/topplistan/

Broschyr och filmer
Information VVS-Branschens Yrkesnämnd >>
Information Elbranschens Centrala Yrkesnämnd >>

Kontakta gärna oss!
Amanda Rafter Ekenman, +46 8 762 76 04

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som representerar 3 800 medlemsföretag. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.
Det är våra medlemmar som med sina 50 000 medarbetare installerar, optimerar och kontrollerar din värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Installatörsföretagens uppdrag är att företräda medlemmarnas intressen och ständigt utveckla förutsättningarna för framgångsrikt företagande i installationsbranschen.

www.installatorsforetagen.se