Blog

Nyhetsbrev #96 Tjejer Till tusen i teknikgrupp – Tjejer som vill gå teknik!

18 oktober 2018,   By ,   0 Comments
Gymnasievalet närmar sig. Ett enkelt val för vissa, men inte för alla. Istället för att följa sina egna intressen väljer en del samma som sina kompisar. Rädslan att bli ensam i den nya klassen är helt enkelt för stor. Därför startade vi på Teknikföretagen Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik”. Gruppen är en mötesplats för tjejer som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför gymnasiet. Under hösten turnerar vi ut i landet och besöker gymnasiemässor och temakvällar.

 

 

Enligt preliminär statistik från Skolverket för läsåret 2018/2019 har andelen tjejer som söker till teknikprogrammet ökat från 16,8 procent till 18,1 procent. På industritekniska programmet är 10,5 procent av de sökande tjejer.

Facebookgruppen – Tjejer som vill gå teknik
Även om antalet tjejer som söker teknikprogrammet ökar behövs initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval. Med Tjejer som vill gå teknik vill vi skapa ett forum för tjejer som funderar på att söka teknikprogrammet eller något annat program med teknisk inriktning som industritekniska eller el- och energiprogrammet. ”Tjejer som vill gå teknik” är ett samarbete med en av Sveriges mest inflytelserika influencers, Therese Lindgren, som också är medlem och deltar i gruppen. Det är en stängd grupp, öppen endast för tjejer och icke-binära, som antingen vill söka eller som redan går ett program med teknikinriktning.

 

 

Turnerar runt i landet – Träffa oss
Under andra veckan i oktober deltog vi på Gymnasiedagarna och Future Skills, som arrangerades på Svenska Mässan i Göteborg. Syftet var detsamma som på Facebook, att erbjuda en mötesplats där teknikintresserade tjejer kan diskutera och peppa varandra inför gymnasievalet. I montern kunde besökarna dessutom ladda sin mobil och rita med 3D-penna. Nästa stopp blir gymnasiemässan i Stockholm den 22-24 november.

Hjälp oss sprida ordet!
Bemötandet i Göteborg var väldigt positivt och vi fick mycket uppmärksamhet, både av tjejer som redan går ett program med teknisk inriktning och av tjejer som snart ska söka. Men även föräldrar, och skolpersonal var nyfikna och ville hjälpa oss att sprida budskapet om Facebook gruppen. Det kan du som studie- och yrkesvägledare också göra!

Hack the world
På vår hemsida Hack the World samlar vi alla våra initiativ som syftar till att få fler unga att intressera sig för teknik och söka sig till teknikutbildningar. Tipsa gärna tekniklärare och ungdomar i din närhet!

 

Kontakta oss gärna!
Elin Östblom
elin.ostblom@teknikforetagen.se

 

 

 

Om Teknikföretagen
Teknikföretagen är en av Sveriges största arbetsgivarorganisationer med 3 900 medlemsföretag som står för en tredjedel av Sveriges export. En av våra viktigaste uppgifter är frågan om företagens kompetensförsörjningsbehov. Läs mer på teknikforetagen.se eller hacktheworld.se