Bli plåtslagare – Plåtslageribranschen söker med ljus och lykta efter fler händiga och kreativa ungdomar lämpade för att lära sig utföra mästerverk på tak och fasader.

Yrket
En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med plåt. Det kan vara allt från ett litet villatak i stålplåt eller ett kulturhistoriskt kyrktorn i koppar till en hel industribyggnad, arena eller en spektakulär fasad på ett operahus. Montering av regnvattensystem och säkerhetsanordningar, målning, rengöring och snöskottning av taken samt tilläggsisolering kan också ingå i arbetet. Ofta utförs arbetet på höga höjder. Arbetet ute på byggarbetsplatsen varvas med bearbetning av plåten i verkstadsmiljö.

Egenskaper
En byggnadsplåtslagare behöver ha känsla för form, beräkningar och problemlösning och uppskatta att utföra sitt jobb på magnifika arbetsplatser – med strålande utsikter!

Lönen
Med några års erfarenhet och avlagd yrkesexamen är snittlönen för en byggnadsplåtslagare ca 33 600 kr.

Film Bli Plåtslagare:

Kontakt
För mer information om PVF’s aktiviteter och hur man som SYV kan arbeta för att öka kunskapen kring yrket plåtslagare så kan man anmäla sitt intresse, få inspiration och ställa frågor till Therese Berganäs, therese.berganas@pvf.se

Läs mer
Mer information om yrket och olika utbildningsvägar finns på www.platslagare.nu.

Här finns också ”Plåtslagartestet”, passar bra för den som är nyfiken på för att kolla om hen har vad som krävs för att bli byggnadsplåtslagare.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att se vad landets plåtslagare har för sig.

Varje år tävlar Sveriges skickligaste unga plåtslagare i ”SM för unga plåtslagare”. Läs mer www.smup.se.

PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och utveckling av yrkesutbildning inom branschen. Vårt huvuduppdrag är att få fler och rätt ungdomar att välja en utbildning inom plåtslageri och ventilation samt få dem att stanna kvar inom branschen. Vi ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Läs mer på http://www.pvf.se

Kära Syv – En liten film om skolans dolda hjältar
Varje dag hjälper Studie- och yrkesvägledare Sveriges ungdomar att hitta rätt i livet – detta är en hyllning till er.