Svenskt Näringsliv

www.svensktnaringsliv.se hittar du inspiration till samverkan och entreprenörskap. Svenskt Näringsliv vill uppmuntra och inspirera till ökat utbyte mellan skola och näringsliv.

Du kan prenumerera på nyhetsbrevet ”Nytt från Skola & Näringsliv” eller beställa kostnadsfritt skolmaterial ”10 teser om Entreprenörskap” och ”Jag en entreprenör?” hjälper skolor och SYV att arbeta med och vägleda kring entreprenörskap. iPraktiken-materialet underlättar och uppmuntrar till samverkan.

På hemsidan hittar du också kontaktuppgifter till våra 21 stycken regionkontor runt om i Sverige där du kan hålla koll på vad som händer i din region.

Spännande nyheter

Glasskiosken – Uppdrag: driva företag! Glasskiosken är ett spel där eleverna tar över en glasskiosk. De ställs inför många av de utmaningar som företagare ställs inför. När perioden är över visar det sig hur lönsamheten har varit och vad som blir kvar efter skatter och avgifter. Passar för elever som går sista året i högstadiet eller på gymnasiet. Lärarhandledning finns. Läs mer & ladda ner här >>

Lär känna ett yrke är ett projekt i kursen Svenska 1 på gymnasiet integrerat med de övergripande målen om arbetsmarknad och entreprenörskap som finns i läroplanen. Förslagsvis genomförs projektet tidigt i utbildningen. Då får eleverna snabbt en insyn i vilken bransch de sökt sig. Lär känna ett yrke går ut på att eleverna får bekanta sig med arbetslivet genom att söka upp och intervjua personer från olika yrkesroller som ryms inom aktuellt program. Till materialet >>

Samverkan för framtiden är en skrift från Svenskt Näringsliv för arbetsplatser som tar emot elever på prao, praktik och apl. Syftet är att underlätta samarbetet mellan skola och arbetsliv så att fler elever kommer ut på arbetsplatser och företag under sin tid i skolan. Det underlättar deras studie- och yrkesval och de blir bättre förberedda för första jobbet. Läs mer & beställ här >>

Varg (tidigare känd som ”Varg nosar och jagar”) har beställts av lärare i hela landet i mer än 130 000 exemplar sedan den först gavs ut 2002. Många elever har haft möjlighet att läsa en av Sveriges främsta författare för barn och ungdomar Ulf Nilssons berättelse om Alexandra, Amanda, William, berättarjaget, lillebror Max och hunden Varg såklart. Om hur allt började med att de ville ha ett sommarjobb – och slutade med ett enda stort äventyr!

  • Boken finns nu att förhandsbeställa i uppdaterad upplaga. Utskick görs i början av juni 2017.
  • Boken har tydliga beröringspunkter med läroplanen Lgr11 i både svenska och samhällskunskap.
  • Boken är gratis för lärare och elever att beställa.
  • Boken riktar sig till elever i årskurs 4-6.
  • I varje klassuppsättning som beställs ingår en lärarhandledning. Ytterligare handledningar kan beställas från och med juni 2017 på www.svensktnaringsliv.se/skolmaterial.
  • I juni 2017 finns ljudboksversionen av Varg tillgänglig.

 

Beställ nya, uppdaterade, i Praktiken! Klicka här >>