Teknikföretagen

17 maj 2015,   By ,   0 Comments
teknikforetagen

YOUTUBESTJÄRNAN som inspirerar

Youtubestjärnan inspirerar tjejer att välja tekniska utbildningar!

Teknikindustrin har svårt att hitta rätt kompetens. Hela 100 000 tekniker och ingenjörer kommer att fattas i Sverige år 2030. Teknikföretagen försöker därför inspirera ungdomar i allmänhet och tjejer i synnerhet att välja tekniska utbildningar och yrken. Till sin hjälp har man en av Sveriges största youtubers; en 29-årig superstjärna som brinner för frågan. Se en kort film om samarbetet här.

På uppdrag av Teknikföretagen har youtubern Therese Lindgren släppt sju filmer i sin youtubekanal där hon testar teknik och pratar om sitt eget teknikintresse. Serien heter Therese testar teknik och har nära två miljoner visningar! Tiotusentals unga tjejer har gillat och kommenterat filmerna.

Du som syv kan nyttja filmerna i dina samtal med teknikintresserade tjejer (och killar). Se t.ex. när Therese spelar piano på selleriskriver ut ett halsband med en 3D-printerbygger en sugrörsrobot eller programmerar ett eget dataspel.

Undersökningar visar att tjejernas teknikintresse dalar med åren, mycket för att man inte vågar välja normbrytande. Therese Lindgren har blivit precis den kvinnliga, tekniska förebild som unga tjejer behöver och vill ha. Hjälp oss nu att fortsätta inspirera och peppa tjejerna att våga välja teknik!

• Läs mer om satsningen Therese testar teknik
• Gå till Therese youtube-kanal
• Läs rapporten om tjejer, teknik och matte