Naturbruksprogrammet – gymnasieprogram med möjlighet till jobb direkt + fortsatta studier
Gymnasievalet närmar sig. Naturbruksprogrammet NB är yrkesprogrammet som ger en bred utbildning för ungdomar som är intresserade av djur, natur, odling och teknik/maskiner. Teorin varvas med praktik och minst 15 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande, i olika företag i Sverige och ofta utomlands. Naturbruksutbildningen ger stora möjligheter till arbete direkt efter studenten.
MEN – Naturbruksprogrammet är mer än ett rent yrkesprogram, och erbjuder en mängd olika karriärvägar. Det gröna arbetslivet efterfrågar högskoleutbildade människor med praktisk erfarenhet, och här utgör naturbruksprogrammet en viktig bas. Många naturbruksgymnasier erbjuder sina NB-elever, förutom den praktiska yrkesutbildningen, möjlighet till naturvetenskaplig och/eller samhällsvetenskaplig högskolebehörighet.
Det vill säga, ganska många gymnasieelever väljer att inom sin naturbruksutbildning läsa kurser för att nå särskild behörighet för olika högskoleutbildningar. De har siktet inställt på lantmästare, agronom, biolog, hippolog, skogsmästare, jägmästare, djursjukskötare, trädgårdsingenjör, veterinär, ekonom, lärare, polis etc. Behörigheter i Biologi 2 och Naturkunskap 2 får NB-eleverna direkt via naturbruksprogrammets ”gröna” kurser.
Läs mer om Naturbruksprogrammet på www.naturbruk.se.
Film om elever som går Naturbruksprogrammet: Varför välja naturbruksprogrammet?
Länkar till 66 NB-skolor över hela landet, med olika huvudmän och yrkesutgångar, finns här >>
Dessa skolor samverkar i den ideella rikstäckande föreningen Naturbruksskolornas Förening, läs mer här >>
Många NB-skolor ligger på landsbygden, med stora fysiska resurser i form av mark, djur och maskiner, och erbjuder internatboende för elever som kommer långväga ifrån. Ett antal av dessa ”gröna naturbrukscentra” driver dessutom vuxenutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och uppdragsutbildningar, samt diverse hållbarhetsprojekt i samverkan med det omgivande samhället.
|