Blog

Nyhetsbrev #105 Brist på frisörer i hela landet!

10 december 2018,   By ,   0 Comments
Hej alla SYV:are – vi behöver er hjälp!
Brist på frisörer i hela landet.Frisörbranschen känner av att färre elever väljer yrkesutbildning. Antalet elever som väljer HV (Hantverksprogrammet inriktning frisör) har minskat från 1300 till 900 elever på fem år, av dem som påbörjar utbildningen var det VT 2017 endast 650 elever som gick ut med gymnasieexamen. Ca hälften av dem fortsätter inom yrket och blir anställda i färdigutbildning. Bransch och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna har nyligen gjort en utredning som bl a. visar statistik över hur det populära frisöryrket har gått från en tidigare överetablering till brist på arbetskraft. Läs hela utredningen här >>

 

Bli frisör
Frisörföretagarna lägger nu resurser på att locka fler till yrket genom olika kampanjer och medverkar på flera gymnasiemässor under hösten 2018.

 

 

Bra betalt
Frisöryrket innehåller många olika moment och ställer höga krav på hantverksskicklighet hos utövaren, HV-frisör ger en bra grundkunskap, yrkesutgången kallas därför frisöraspirant. För att bli fullt anställningsbar krävs färdigutbildning, anställning för färdigutbildning regleras av branschens kollektivavtal och ger lön direkt efter gymnasiet. Lönen är till att börja med ganska låg och stiger sedan efter arbetade timmar. Vi vill gärna lyfta den lön som en anställd frisör tjänar efter färdigutbildningen, eleverna ser annars bara den låga ingångslönen och väljer därför andra jobb.

 

 

Nya målgrupper
Frisörbranschen består till 90 procent av kvinnor, men nya trender skapar nya möjligheter. Intresset för barberaryrket ökar och framför allt är det fler killar som vill bli barberare. Branschen har tillsammans med Skolverket lagt fram förslag på nya yrkesutgångar. Vi hoppas att det snart är möjligt att bli barberare inom Hantverksprogrammet.

 

 

Yrkesprov
Branschen ingår just nu i en försökverksamhet tillsammans med Skolverket för att öka samverkan mellan skola och arbetsliv. I försöksverksamheten avlägger eleverna ett yrkesprov som är en del av gesällprovet. Yrkesprovet ligger annars helt utanför skolan.

 

Läs mer om frisöryrket och vägen till behörig frisör, 
klicka här >>

Eller besök våra sociala medier!
Facebook: Frisörföretagarna
Instagram: frisorforetagarna

Har ni frågor om utbildningsvägar till frisöryrket, kontakta oss gärna! 
info@frisor.se
08-87 04 30