Blog

Nyhetsbrev #111 Byggindustrin behöver olika kompetenser

24 januari 2019,   By ,   0 Comments
Fler tjejer sökertill Bygg- och anläggningsprogrammet!
Inför höstterminen 2018 ökade antalet tjejer som valde Bygg- och anläggningsprogrammet med 13%. Det är för andra året i rad som ökningen sker och en följd av att branschen blivit mer sund, säker och attraktiv.


 

– Vi är väldigt glada och stolta över ansökningssiffrorna som visar att fler unga kvinnor väljer bygg- och anläggningsprogrammet, säger Elin Kebert på Sveriges Byggindustrier (3 600 medlemsföretag). Inom yrkesroller som snickare, anläggare, murare med flera har det traditionellt varit mansdominerat med över 98% män inom yrkesarbetarkåren – men vi ser en förändring. Ökningen beror dels på det förberedande arbete som studie- och yrkesvägledare samt lärare gör genom att stötta elevers vägval av gymnasieutbildning utifrån intresse. En annan bidragande effekt är den förändring som har genomförts på bygg- och anläggningsprogrammet, vilket har bidragit till att utbildningen bättre överensstämmer med dagens moderna byggbransch. På temat arbetsmiljö är det till exempel lika självklart att prioritera hur man pratar med varandra på bygget som vikten av skyddsutrustning.

 

• Idag råder brist på bostäder och infrastruktur i hela landet samtidigt som Sverige växer – snart är vi 11 miljoner invånare. Ska vi lösa framtidens behov så behöver vi attrahera de bästa personerna till vår bransch – för oss är det därför självklart och affärskritisk att attrahera olika kompetenser och rekrytera en mångfald av personer. Alla ska känna sig välkomna!

• För bygg- och anläggningsföretag är kompetensförsörjning ett av de mest affärskritiska områdena för tillväxt och utveckling. Företag vill jobba i blandade team och attrahera fler kvinnor. Under 2017 startade till exempel Ikano Bostad ett lärlingsprogram bara för kvinnor. Deras tunnelbanekampanj resulterade i 311 sökande till 16 lärlingsplatser, vilket visade – en gång för alla – att kvinnor är intresserade av bygg! Flera andra stora företag har liknande satsningar och erfarenheten är den samma – aktiva insatser bidrar med fler sökande än antalet platser som erbjuds.

 

• Det är vanligare med tjejer på de högre utbildningarna, såsom yrkeshögskolan, högskola och universitet – där andelen kvinnor ligger mellan 25-40% beroende på utbildning. Läs mer om yrkeshögskolan.

• Förebilder är avgörande för att unga tjejer ska kliva in i branschen och idag finns det gott om kvinnliga förebilder inom alla yrkesroller från betongarbetare till arbetsledare, platschef, VD och styrelserepresentanter.

 

 

Ladda ner broschyren – Vägar till bygg!
Utbildningsystemet kan vara snårigt med alla olika vägar in i bygg- och anläggningsbranschens 68 yrkesroller. För att underlätta har vi tagit fram en broschyr som heter ”Vägar till bygg”. Där kan du läsa om olika valmöjligheter för utbildningar inom gymnasiet, högskola och universitet samt Yrkeshögskola. Ladda ner broschyren digitalt eller i tryckt version – helt kostnadsfritt på Eduna.se. Klicka här >>

Träffa oss!
Vill ni höra mer om våra yrkesroller eller vad man kan bli efter en byggutbildning? Tveka inte att kontakta oss. Vi kommer gärna till skolan eller ordnar ett studiebesök på något av våra 3 600 medlemsföretag runt om i landet.

 

Kontakta:
Elin Kebert, projektledare branschrekrytering inom Sveriges Byggindustrier: elin.kebert@sverigesbyggindustrier.se