Blog

Nyhetsbrev #120, Entreprenöriella förmågor – SYV

20 mars 2019,   By ,   0 Comments

Att träna barn och ungdomars entreprenöriella förmågor som att se behov och hitta lösningar, tänka kreativt, presentera sina idéer och öva på att samarbeta med andra är precis som studie- och yrkesvägledningen hela skolans ansvar. Två perspektiv som i samverkan ger eleverna goda förutsättningar att göra väl underbyggda och medvetna framtidsval.

 

 

Det här är Ung Företagsamhets utgångspunkt i läromedlet Min framtid och ekonomi. Läromedlet låter eleverna reflektera över och bli medvetna om sina entreprenöriella förmågor, öva på att sätta mål och lära sig mer om arbetsmarknaden, samtidigt som de får träna på viktiga livskunskaper inom privatekonomi. Min framtid och ekonomi kan användas inom ett eller flera ämnen, av såväl lärare som studie- och yrkesvägledare.

 

Ny film
Se filmen med studie- och yrkesvägledaren Eva Duse Mirsch där hon och hennes elever delar med sig av erfarenheter från arbetet med Min framtid och ekonomi.

Klicka på bilden ovan så går filmen igång!
 

Registrera dig kostnadsfritt
Du vet väl att du kan registrera dig kostnadsfritt på ungforetagsamhet.se, för att få tillgång till en mängd material att använda i såväl studie- och yrkesvägledning som ämnesundervisning? När du registrerat dig får du även tillgång till vår webbshop där du kan beställa Min framtid och ekonomi.

ungforetagsamhet.se hittar du en sökmotor för läroplanskopplingar där du kan se hur Min framtid och ekonomi kan integreras i olika skolämnen.

Som inloggad användare hittar du till exempel den kostnadsfria tilläggsaktivitetenProduktens väg till handeln under Vårt samhälle. Där får eleven, genom filmer, stifta bekantskap med ett flertal olika yrken inom handeln och vilka vägar en produkt tar innan den hamnar i affären. Aktiviteten innehåller såväl lärarhandledning som elevhäften som du laddar ner i inloggat läge.

 

Brinner du, eller någon av dina lärare för entreprenörskap?
Missa inte Ung Företagsamhets nationella konferens om entreprenörskap i skolan som går av stapeln i samband med SM i Ung Företagsamhet den 6-7 maj på Stockholmsmässan. Där får du bland annat möta professor Micael Dahlen från Handelshögskolan, och entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat som utnämnts till Framtidens kvinnliga ledare 2018.

Läs mer och anmäl dig här

 

Följ oss gärna i sociala medier:
Facebook
Instagram

Kontakt:
Hitta kontaktuppgifter till Ung Företagsamhets medarbetare i din region på ungforetagsamhet.se

 

 

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan. www.ungforetagsamhet.se