Blog

Nyhetsbrev #138, Varannan ungdom saknar baskunskaper i ekonomi – Ekonomipejl!

13 september 2019,   By ,   0 Comments
Ekonomipejl är en utbildning för barn och ungdomar. Hälften av Sveriges ungdomar i åldern 13 till 18 år anser inte att de har tillräcklig kunskap för att kunna fatta ekonomiska beslut på egen hand, visar en undersökning som Nordea har gjort.

 

 

Vad händer om vi inte betalar räkningar i tid och plötsligt finns i Kronofogdens register med betalningsanmärkning kanske redan i 18-årsåldern? Då sätts hela livet i vänteläge i tre år genom att du inte kan skaffa ett eget mobilabonnemang, hyra en lägenhet eller få ett bostadslån – så länge du har betalningsanmärkningen. Statistik från Kronofogden* visar att det har skett en kraftig ökning av antalet unga som får betalningsanmärkningar. I fjol hade drygt 34 000 svenskar i åldern 18–25 år en skuld hos Kronofogden. Den totala skulden i åldersgruppen uppgick till drygt 1,2 miljarder kronor**.

https://www.kronofogden.se/77462.html
** https://www.kronofogden.se/statistikantalskuldsatta.html

 

 

Ekonomipejl – Varumärkesneutrala och kostnadsfria utbildningar.
Som bank möter vi många ungdomar som tycker att frågor runt sin privatekonomi är svåra och vi vill bidra till att ungdomar tidigt ska lära sig varför det är viktigt att hantera sin ekonomi och få ett enklare steg ut i vuxenlivet. Därför genomför vi varumärkesneutrala och kostnadsfria utbildningar som vi kallar Ekonomipejl, som fokuserar på ekonomisk kunskap som alla har nytta av – oavsett bank. Under utbildningen pratar vi bland annat om grundpelarna i privatekonomin, varför det är viktigt att betala sin räkning i tid och hur man kan undvika att bli lurad på nätet. Vi kommer till er för att träffa ungdomarna i den miljö de är vana vid för att skapa en trygghet.

Varannan ungdom saknar baskunskaper i ekonomi.
I en undersökning*** Nordea genomförde i mars 2019 svarade nästan hälften av ungdomarna i åldern 13–18 år att de helt saknar eller har låg kunskap om hur man startar ett sparande eller hur man gör en budget. Åtta av tio har låg kunskap om sparande i fonder och aktier. Också vad gäller bostadslån är det lika stor andel som inte anser sig ha tillräcklig kunskap. Nio av tio tycker inte att de har tillräcklig kunskap om pensionssparande. Behovet av ekonomisk utbildning redan i ung ålder är stort.

***Läs mer om Nordeas undersökning (mars 2019) om ungas ekonomikunskaper

 

Boka Ekonomipejl!
Vill du veta mer, prata om era särskilda önskemål eller boka ett besök är du välkommen att kontakta oss.

 

Är du nyfiken på vad vi mer gör, besök oss i sociala media:
Facebook
Twitter
Linkedin
Instagram