Blog

Nyhetsbrev #140, Glasbranschen – en expansiv bransch

20 september 2019,   By ,   0 Comments

Glasbranschen är en expansiv bransch med stort behov av fler medarbetare. Den snabba tillväxten beror framför allt på den tekniska utvecklingen av glaset som material, vilken kraftigt har ökat andelen glas i byggnation och skapat nya användningsområden.

 

Glasen blir tunnare, större och starkare och kan idag tillföras en mängd olika egenskaper bland annat med hjälp av tunna beläggningar. Företagen i glasbranschen har stort behov av att rekrytera utbildad personal, vilket gör att framtidsutsikterna är goda för den som vill utbilda sig och arbeta i branschen.

 

 

Olika arbetsområden och yrkesroller
Glasbranschen är en bransch som i sig rymmer flera specialinriktningar, och yrkeslivet som glastekniker varierar mycket beroende på vilket företag du arbetar. Den traditionella glasteknikern – glasmästaren, arbetar med många olika typer av glas, glas- och metallmontören monterar dörrar och partier av glas både inne- och utomhus. Bilglasteknikern byter och reparerar rutor på olika typer av fordon. Det gemensamma är att glaset är en grundläggande komponent i verksamheten.

 

 

Gymnasieutbildning
För att bli glastekniker ska du läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Där väljer du inriktningen Husbyggnad och programfördjupningen Glastekniker. När du har fått din yrkesexamen från gymnasiet påbörjar du din färdigutbildning som lärling på ett företag och får då lärlingslön. Efter cirka två år är du fullärd, gör yrkesprov och får ditt yrkesbevis.

Vill du studera vidare?
Om du tycker om att lösa problem och vill arbetar med att driva projekt i glas- och metallbranschen och ansvara för projektets ekonomiska och tekniska mål finns det från och med hösten 2018 en branschanpassad utbildning till Glas- och metallingenjör. Det är en yrkeshögskoleutbildning som kombinerar teori med praktik och den genomförs nära samarbete med arbetslivet.

 

Läs mer
På vår hemsida kan du läsa mer om de olika yrkesrollerna och hur du utbildar dig för dessa.

Hur är det att arbeta med glas?
På den här sidan kan du titta på filmer om hur det är att arbeta i glasbranschen. Du kan se Mattias som arbetar som glasmästare, Kristoffer som monterar glas- och metallpartier och William som är bilglastekniker.

 

Har du frågor om utbildning kontakta gärna Karin Lindskog på Glasbranschföreningen karin.lindskog@gbf.se

 

Glasbranschföreningen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för ca 550 glasmästerier, bilglasmästerier, konstinramningsföretag och glas- och metallentreprenörer i Sverige. Det finns även ett femtiotal företag som har associerat medlemskap. Dessa företag utgörs av branschens leverantörer. Föreningens främsta uppgift är att förse medlemsföretagen med de rätta kunskaperna och redskapen för att kunna bedriva en så bra verksamhet som möjligt.