Blog

Nyhetsbrev #141, Låt dina elever upptäcka, utforska och prova på 60 olika framtidsyrken

25 september 2019,   By ,   0 Comments
Tänk dig ett mästerskap där unga från hela Sverige tävlar i olika yrken. Där eleverna som besöker mästerskapet får bevittna yrkesskicklighet och samtidigt själva få prova på yrken genom olika prova-på aktiviteter. Där det finns möjlighet till studie- och yrkesvägledning för eleverna och dessutom seminarier för syvar, lärare och annan skolpersonal.

Yrkes-SM är Sveriges största yrkestävling som äger rum vartannat år. I april nästa år kommer över 60 yrken vara med.  Utöver ett mästerskap i yrkesskicklighet, yrkesuppvisning, prova-på-aktiviteter, konferenser och studie- och yrkesvägledning erbjuder evenemanget också möjligheter till en lärande pedagogisk process. Där kan elever engagera sig före, under och efter evenemanget. Yrkes-SM kan förslagsvis användas som en upplevelsebaserad del i en temaundervisning. Kompletterat med en lärarhandledning och annat förberedande material som filmer, yrkesspaning och redovisning kan man bygga ett helt temapaket kring arbetsmarknad, yrkesval och studieval. Hitta mer information om Yrkes-SM, klicka här >>

 

 

 

Vi jobbar ihop – ett stöd för yrkeslärare
 

 

Yrkeslärare har oftast en bakgrund från ett yrke. Det innebär att yrkeslärare har två roller, dels som pedagog dels som yrkesperson. Det finns koder inom yrken och branscher som kan vara utmanande att förmedla till ungdomar på gymnasiet och ibland finns det föreställningar som behöver brytas eller förändras. Därför har vi skapat ”Vi jobbar ihop”.

Genom att arbeta med övningar ges möjlighet att bygga relationer med eleverna och skapa tillit som skapar bättre arbetsklimat för alla – något som lärare kan vinna både tid och kraft på, och inte minst göra jobbet roligare. Samtidigt förbereds elever på att möta arbetslivet och de krav som olika branscher ställer idag. Detta projekt medfinansieras av ESF- Europeiska socialfonden.
Länk: https://gratisiskolan.se/vi-jobbar-ihop.html

Du har väl inte missat….
 

Att WorldSkills Sweden har tagit fram filmer som du kan använda i din vägledning med elever, i klassrummet eller på mässor. I varje film får du se en yrkesverksam i sitt dagliga arbete samtidigt som fakta ges kring yrket och dess möjligheter. Det går att titta på filmerna i en vanlig dator, läsplatta eller mobil och du kan då titta runt i 360 grader. Se alla filmer, klicka här >> eller läs mer om filmerna här, klicka här >>