Blog

Nyhetsbrev #148, Vi kör framåt!

07 november 2019,   By ,   0 Comments
Vi kör framåt! Så heter Transportföretagens senaste influencersatsning med Oscar Zia, som berättar om hur motorbranschen teknikutvecklats, digitaliserats och blivit mera hållbar.

 

Vi kör framåt! Så heter Transportföretagens senaste influencersatsning med Oscar Zia, som berättar om hur motorbranschen teknikutvecklats, digitaliserats och blivit mera hållbar. Syftet är att nå högstadieungdomar som står inför sitt gymnasieval eftersom många har en helt annan bild av branschen än vad den faktiskt innebär att jobba inom idag. Lanseringen är planerad till senare i höst på vikor.nu och på Facebook, Instagram och Youtube – sidan innehåller även info och filmer om flera andra yrken t ex sjöfarten och flyg.

 

 

Välj sjöfarten – med hela världen som arbetsplats

 

Sjöfartsbranschen är en av världens mest globala näringar och erbjuder en rad spännande arbetsuppgifter, både till sjöss och i land. Det svenska sjöfartsklustret sysselsätter cirka 100.000 personer. Den sjöburna handeln ökar ständigt och de svenska rederierna ligger i framkant när det gäller att bygga miljövänliga fartyg. Både manskap och befäl spås ha en god arbetsmarknad framöver.

 

I Sverige finns sju sjöfartsgymnasier med rikstäckande intag som utbildar motormän och matroser. Under de tre åren varvas teoretiska studier i skolan med praktiska moment ombord i skolfartygs-miljö. Eleverna erbjuds också möjlighet att läsa de högskoleförberedande ämnena.

Sverige har två sjöfartshögskolor; Chalmers i Göteborg och Linnéuniversitetet i Kalmar.
Sjökaptensprogrammet och sjöingenjörsprogrammet (180 hp) är 4-åriga där studierna varvas med praktik ombord på olika fartyg. På Chalmers finns även ett 3-årigt program (180 hp); Internationell Logistik för de som vill arbeta som logistiker, mäklare, speditör m.m.

Klicka här för att läsa mer >>

 

Transportsektorn befinner sig mitt i ett teknikskifte som effektiviserar både transporter och logistikkedjor. Trots det kommer rekryteringsbehovet att vara stort både på kort och lång sikt men jobben kan komma att förändras.

För att kartlägga hur transportsektorn kommer att utvecklas inom sin kompetensförsörjning har Transportföretagen låtit ta fram rapporten ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras 2.0” av teknikjournalist Mats Lewan. Det är en uppdaterad 2.0 version som kompletterar med de nya spaningarna på de jobben. Lanseringen sker den 11 november och du hittar rapporten här >>

Motorbranschcollege – branschens kvalitetssäkring av gymnasieskolans fordons- och transportprogram. Hittills är 17 skolor certifierade och totalt ett 50-tal är i loopen att bli certifierade. Mer än hälften av svenska fordonselever går på en MBC certifierade skola.

Här kan du läsa mer om vilka skolor som är certifierade och vad det innebär: Klicka här >>

Kontakt och sociala medier:
Email
LinkedIn
Facebook