Blog

Nyhetsbrev #151, Journalistik är viktigare än någonsin!

27 november 2019,   By ,   0 Comments
Att vara journalist är så mycket mer än att skriva för en tidning, jobba inom TV, radio eller andra berättande medier. God journalistik tar avstamp i ett gott förarbete där journalisten är påläst i ett ämne eller kanske intervjuar en person med syfte att berätta en historia eller förmedla kunskap. Själva yrket journalist varierar såklart beroende av var du jobbar och hur ditt uppdrag ser ut. Men minsta gemensamma nämnare är att journalister är en yrkesgrupp som vill ge fler perspektiv, sprida kunskap och fakta och gräva fram nya sanningar.  I ett sånt läge är kvalitetsjournalistik viktigare än någonsin.

Vi lever i en värld som blir mer och mer polariserad och där påhittad fakta blir allt vanligare. Samtidigt lockas unga av nya yrken som ’Influencer’ och ’Poddare’. Och detta kan betraktas som en fördel för journalistutbildningarna. För när man läser till journalist, skapar man sig en mycket bra grund att stå på, även om man i slutänden drömmer om att bli ’Poddare’ eller ’Influencer’.  För under journalistutbildningen får studenterna bland annat också lära sig hur de kan marknadsföra sig själva. Därför ser vi det snarare som att marknaden för en person med journalistutbildning är bredare nu än den varit innan. 

Inom 5 år kommer Sveriges Radio att ha 300 pensionsavgångar

Under hösten har Marcus Léonarde, Dagproducent på P4 Sveriges Radio, varit på Sverigeturné och träffat många journalistskolor för att informera om att Sveriges Radio varje år tar emot ett stort antal praktikanter från landets journalistutbildningar. Många av praktikanterna blir sedan kvar som vikarier under sin fortsatta utbildning på högskola, folkhögskola eller universitet. I många fall blir en praktikant, som sedan varit vikarie, kvar på Sveriges Radio under många år. Inom 5 år kommer 300 personer att gå i pension. Till dess behöver många journalister skolas in på Sveriges Radio.

Lyssna på Marcus när han berättar om sitt perspektiv på journalistik, och om varför Sveriges Radio är det självklara valet av arbetsplats för honom.

Därför finns det inget som slår radion!

Praktikplats på Sveriges Radio ger ofta jobb

Sveriges Radio har under många år arbetat in ett praktikantkoncept som har visat sig vara en bra väg in i företaget. Varje vår och höst annonseras lediga praktikplatser i hela landet. De som kommit in på en praktikplats får i många fall därefter ett uppdrag som sträcker sig över en längre tid.

Att bli praktikant på Sveriges Radio är ett utmärkt sätt att bygga sin journalistkarriär; både hos Sveriges Radio, men också för en vidare journalistkarriär. Allmänheten och andra medier har nämligen ett stort förtroende för det som produceras av Sveriges Radio.

Så när ni informerar eleverna om varför Sverige behöver fler journalister, kan ni också passa på att nämna att på just Sveriges Radio kan man få en praktikplats någonstans i Sverige, vilket väldigt ofta leder till fortsatt uppdrag. Här kan ni och de läsa mer om praktik och exjobb, om Sveriges Radios uppdrag och lyssna till en 3 minuter lång film om Public Service.

Public service i praktiken!

Kontakta oss gärna!
Vill ni veta mer om hur det är att jobba som praktikant eller göra sitt exjobb på Sveriges Radio, kan ni mejla era funderingar till praktikexjobb@sr.se.Lycka till!
Ann Holmgren, HR strateg, Sveriges Radio