Blog

Nyhetsbrev #162, Beställ skolmaterial.

26 februari 2020,   By ,   0 Comments
Eduna.se är Svenskt Näringsliv portal med skolmaterial om företagande, jobb och ekonomi.

Här hittar du material som syftar till att föra skola och näringsliv närmare varandra. Leta upp de material du är intresserad av, klicka och beställ så skickar vi din order helt utan kostnad inom kort. Merparten av materialen finns även i digital form, om du vill ta del av dem direkt.

Styrning och ledning
— Avgörande för framgångsrik studie- och yrkesvägledning i skolan 

Studie- och yrkesvägledning i skolan betyder mycket för att både höja elevernas studieresultat och för att vägleda eleverna att göra mer medvetna studie- och yrkesval. Från Svenskt Näringslivs perspektiv är det särskilt angeläget att höja kvaliteten i studie- och yrkesvägledningen utifrån ett kompetensförsörjningsbehov. Företagens utmaningar med att hitta rätt kompetens är en ständigt aktuell fråga. Ska kompetensförsörjningen fungera bättre måste också vägledningsarbetet i skolan fungera bättre.

Ambitionsnivån när det gäller studie- och yrkesvägledning behöver höjas. Ska det också ge resultat så behövs rätt förutsättningar. Det finns ett stort behov av ökad mätbarhet och uppföljning när det gäller huvudmännens arbete med SYV. Det är också centralt att huvudmannen har en övergripande strategi för SYV.

 

 

I den här rapporten fokuserar vi på just huvudmannens styrning och ledning av SYV-verksamheten. Det är viktigt att studie- och yrkesvägledningen ständigt utvecklas och förbättras så att eleverna får rätt förutsättningar och rustas väl för framtiden och att företagen hittar den kompetens som de behöver. Hämta rapporten här >>

En film om Prao
Prao är en viktig del av eleverna förberedelse inför arbetslivet. I den här filmen får vi träffa Gina och Calle tiden före, under och efter deras prao. Filmen innehåller tips, både från eleverna själva och handledaren på två olika arbetsplatser. Visa filmen som en introduktion till praon och komplettera gärna med handböckerna iPraktiken Elev och iPraktiken Skola som du hittar på eduna.se.

 

 

Jag, en entreprenör?
En entreprenör brukar beskrivas som en företagsam person som ser möjligheter och använder dem för att starta och driva företag. Entreprenörer hittar ofta nya lösningar på ett problem eller ett behov. Lösningen kan vara en produkt eller tjänst, men det kan också vara ett smartare sätt att organisera ett arbete.

 

 

Sverige behöver fler personer som startar och driver företag. Men hur blir man en entreprenör? Den här nyligen uppdaterade boken är till för den som funderar på livet efter skolan. Du hittar boken här >>

Svenskt Näringslivs skolnätverksansvariga
Låt oss presentera våra skolnätverksansvariga! De är vår förlängda arm i Svenskt Näringslivs arbete med att föra skola och näringsliv närmare varandra. På daglig basis åker de runt till skolor för att presentera vårt skolmaterial och hitta ingångar som passar sammanhanget. Kontakta den som är skolnätverksansvarig i just ditt län för ett besök.

Finns det ingen person där just nu, är du välkommen att kontakta: centralt skolnätverksansvarig Johanna Zetterström på johanna.zetterstrom@svensktnaringsliv.seeller +46 8 553 432 65 för att hitta en lösning.

Västerbotten:
Antonio Wänstedt, 010–4516487,
antonio.wanstedt@svensktnaringsliv.se 

Stockholm och Gotland:
Joel Dosi Holmqvist, 010–451484,
joel.dosi.holmqvist@svensktnaringsliv.se
Pontus Stadig, 010–4553807, pontus.stadig@svensktnaringsliv.se 

Västmanland:
Frida Järleskog, 010–4516489,
frida.jarleskog@svensktnaringsliv.se 

Örebro:
Victor Schill, 010-4553802,
victor.schill@svensktnaringsliv.se 

Värmland:
Simon Sjögren, 0104516487,
simon.sjogren@svensktnaringsliv.se 

Västra Götaland:
Hanna Waerland-Fager, 010–4553801,
hanna.waerland-fager@svensktnaringsliv.se 

Skåne och Blekinge:
Johan Henriksson, 010–4516481,
johan.henriksson@svensktnaringsliv.se

Kalmar och Kronoberg:
Stefan de Goede, 010–4553809,
stefan.de.goede@svensktnaringsliv.se