Blog

Nyhetsbrev #201, Vilken tur att VVS:are finns!

02 mars 2021,   By ,   0 Comments
Ditt liv och vardag skulle se annorlunda ut om det inte fanns någon VVS. Tänk dig en handbollsträning utan möjlighet att duscha efteråt. Eller en skoldag utan toaletter. Att lira hockey utan is i rinken är rätt svårt. Och en kall vintermorgon utan värme i elementen eller golvvärme känns inte så lockande. Och hur skulle alla studie- och yrkesvägledare och lärare klara sig utan vatten till kaffemaskinen i lärarrummet?

Det är tur att VVS:are finns. Det är vi som får saker att funka. Som toan, vattnet i duschen, bassängen i badhuset, värmen i elementen. Ja, du fattar. Sånt som får livet att flyta på och dina dagar att kännas skönt bekväma.
 

VVS är viktigt för hälsa, jämställdhet och utbildningsmöjlighet

11 mars är det World plumbing day, en dag då VVS-branschens viktiga roll i samhället uppmärksammas över hela världen. Tillgång till rent vatten och bra sanitet är viktigt för människors hälsa, jämställdhet och utbildningsmöjligheter. Rent vatten behövs för att minska risken för att sjukdomar sprids. Nästan 600 miljoner elever saknar rent vatten i skolan. Det är kvinnor och flickor som är ansvariga för att hämta vatten i 8 av 10 hushåll som saknar vatten i hemmet. (Fakta från WaterAid)

Exempel på hur VVS bidrar till en bättre vardag och ett bättre samhälle

 1. Du får rent vatten inomhus.
 2. Du har toaletter hemma, i skolan och på arbetsplatsen.
 3. VVS ökar jämställdheten – det är kvinnor och flickor som är ansvariga för att hämta vatten i 8 av 10 hushåll som saknar vatten i hemmet. Med fungerande VVS kan de gå i skolan och arbeta i stället.
 4. Sjukhus behöver vatten, värme och ventilation för att fungera.
 5. Du kan tvätta händerna för att minska smittspridningen.
 6. Du får skön värme hemma och i skolan – du slipper elda i en kamin i varje rum.
 7. Bra ventilation betyder ny frisk luft in i rummen och behövs för att både människor och byggnader ska må bra. Luften kan vara uppvärmd eller avkyld för att öka komforten.
 8. Eleverna kan duscha efter idrotten.
 9. Fungerande toaletter gör att tjejer och kvinnor kan gå i skolan och arbeta även när de har mens.
 10. Kall luft utifrån kan omvandlas till värme inomhus – skönt under kalla dagar.
 11. Lyx i vardagen som till exempel golvvärme, is till läsken, snö till snökanonerna och vatten till simbassängen en varm sommardag.

VVS:are får vardagen att funka.

 

 

En VVS-montörs arbetsdag

 

 

 

VVS-college levererar lite mer

VVS-college är branschens kvalitetssäkring av skolor. VVS-college har lärare med rätt kunskap, bra lokaler för undervisning, rätt verktyg och material, bra elevutrymmen och koll på arbetsmiljön. Dessutom ser de till att eleverna får den kunskap som företagen vill att eleverna ska kunna när de tar studenten och de blir eftertraktade på arbetsmarknaden. På yrkesnämndens hemsida hittar du alla skolor som är ett VVS-college.

 

Mer information

På VVS-branschens yrkesnämnds hemsida har vi information om utbildning och yrken och annat är bra att ha som studie- och yrkesvägledare. Läs mer om VVS-branschen här >> 

Besök våra sociala medier

Facebook
Instagram
 

Kontakta oss om du har frågor om utbildningarna och våra yrken!
08-564 854 30
kontakt@vvsyn.se.