Blog

Nyhetsbrev #220, Byggbranschen – nya yrkesutbildningsavtal gäller nu för alla!

21 september 2021,   By ,   0 Comments
Som vi berättade förra året trädde ett nytt yrkesutbildningsavtal mellan parterna i byggbranschen i kraft 2020. Det har implementerats successivt sedan dess och gäller nu fullt ut. Det betyder att det gäller för alla elever inom både gymnasium och vuxenutbildning..

 

 

För att få ett yrkesbevis inom bygg- och anläggningsbranschen krävs numera en godkänd grundutbildning följt av en kvalificeringstid som lärling. Det finns tre vägar att få en grundutbildning:

  • Gymnasieskolans bygg- & anläggningsprogram (BA-programmet)
  • Vuxenutbildning hos en av BYN godkänd utbildningsgivare (GUG)
  • Företagslärling, dvs lärlingen anställs i ett företag som ansvarar för den yrkesteoretiska- och  praktiska utbildningen under lärlingstiden. Den yrkesteoretiska delen studerar lärlingen genom en distansutbildning.
 

Eleven måste klara alla yrkeskurser

För att få påbörja kvalificeringstiden måste eleven (inom både gymnasium och vuxenutbildning) ha godkänt betyg i samtliga yrkeskurser för sin valda yrkesutgång. Med godkända yrkeskurser är grunden satt för att arbeta i bygg- och anläggningsbranschen.

Om eleven inte har klarat alla de kurser som krävs för en godkänd grundutbildning i skolan kommer de att behöva komplettera genom en distansutbildning på företaget innan de får påbörja kvalificeringstiden för att få ett yrkesbevis.

En bra gymnasieutbildning lägger grunden för framtida möjligheter och därför är vi inom byggbranschen noga med att påminna eleverna på BA-programmet att de har rätt till att läsa de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet för högskolestudier. Även om man inte tänker läsa en högskoleutbildning direkt efter gymnasiet kanske önskan kommer senare i livet.

 

Har du som SYV eller eleven frågor om utbildningar eller arbete i bygg- och anläggningsbranschen?

Läs mer om nya yrkesutbildningsavtalet (YUA 2020) på Avtal och anvisningar | BYN. Om du har några frågor kan du också kontakta din BYN-region. Kontaktuppgifter hittar du här >>

 

BYNs handledarutbildning

BYN har i samverkan med Kungsmadskolan i Växjö utvecklat en branschanpassad handledarutbildning som är godkänd av Skolverket. Utbildningen är webbaserad och innehåller några praktiska delar som genomförs under tiden apl-eleven eller lärlingen handleds i yrket.  BYN kan hjälpa skolor och lärare som vill det att starta upp utbildningen med ett uppstartsmöte. Kontakta handledare@byn.se om ni vill ha mer information. Läs mer om uppstarten och handledarutbildningen.

 

Konferens för yrkeslärare 2022

BYN kommer att hålla en konferens för yrkeslärare på BA-programmet i mars 2022. Mer information om program och möjlighet till anmälan kommer senare i höst. Följ BYN på sociala medier (se nedan) där vi informerar om den kommande yrkeslärarkonferensen.

 

Yrkes-SM i Växjö 2022

 

Yrkes-SM arrangeras i Växjö 10–12 maj 2022. BYN planerar att delta med tävlande inom yrkena plattsättare, murare, träarbetare, golvläggare, väg- och anläggning samt maskinförare – lastmaskin och hjulgrävare. Utöver tävlingsyrkena kommer BYN att arrangera uppvisningar inom yrkena bergarbetare, mobilkranförare, ställningsbyggare, tak- och tätskiktsmontör och glastekniker.  Mer information kommer under hösten/våren.
Läs mer om Yrkes-VM
 

Kontaktuppgifter:
info@byn.se
www.byggbranschensyrkesnamnd.se

 

Facebook
Instagram
LinkedIn