Blog

Nyhetsbrev #231, Gymnasiets nya Ventilationsinriktning, så funkar det!

17 november 2021,   By ,   0 Comments

Nytt för i år är att gymnasieelever kan utbilda sig till ventilationsmontörer via VVS- och fastighetsprogrammet.

 

 

Hur ser arbetet som ventilationsmontör ut?
Ventilationsmontörer är problemlösare som jobbar med tillverkning, montering och skötsel av alla delar i en ventilationsanläggning. Arbetet är fritt och omväxlande och under en arbetsvecka kan det hinnas med flera olika arbetsplatser och samarbete med många andra yrkesgrupper.

Vilka städer och skolor erbjuder ventilationsinriktningen?
Borås, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Norrköping, Nykvarn, Sundsvall, Tierp, Varberg och Växjö.

Här kan du se vilka skolor det gäller >>

Hur kan inriktningen ventilation bli högskoleförberedande?
Elever som utbildar sig till ventilationsmontörer kan enkelt få en grundläggande behörighet till högskolan. De behöver endast lägga till:

  • Svenska 2 & 3 (eller svenska som andraspråk 2 & 3)
  • Engelska 6

Eleven behöver få godkänt i dessa kurser samt i matematik 1a, svenska 1 (eller svenska som andraspråk 1) och engelska 5 som redan ingår i programmet. Eleven behöver också få godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng samt godkänt gymnasiearbete.

OBS! Behovet av utbildade ventilationsmontörer är mycket stort över hela landet.

 

Följ och dela med eleverna: @ventmontor

 

 

På vårt Instagramkonto lägger vi löpande upp inlägg och framför allt små reels-filmer som visar hur livet som ventilationsmontör kan se ut.

 

Branschen bekostar utbildning av ventilationsmontörer

 

 

På grund av gymnasieprogrammens inriktningsbyte riskerar gymnasieskolor och ventilationselever att missa fördelarna som ges i det pågående branschskoleförsöket. Därför går nu Plåt- och Ventilationsbranschen in och betalar kursavgiften för ventilationseleverna.

Inriktningen ventilationsplåtslagare har från och med höstterminen 2021 plockats bort från gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och ersatts med inriktningen Ventilation på VVS- och fastighetsprogrammet. Detta har skett mitt under pågående branschskoleförsök, vilket bekostade skolornas avgift för kursen på PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Plåt- och ventilationsbranschen har därför beslutat att bekosta utbildningen för de elever som berörs. Det görs under den återstående tiden av branschskoleförsöket, d.v.s. till och med läsåret 22/23. Enligt Annika Waernström, vd för PVF Yrke & Utbildning var det ett enkelt beslut.

– Det råder stor brist på ventilationsmontörer och vi vill underlätta för såväl gymnasieskolor som elever att göra ett framtidssmart val. Likaså är branschens företag mycket angelägna om få tillgång till utbildad arbetskraft, förklarar hon.

Läs mer om branschskoleförsöket och vad det innebär >>

 

Följ ”Bli ventmontör” i sociala medier:

 

Instagram
Facebook
 

Kontakta mig gärna om du vill veta mer.
Kaveh Nowroozi, Projektledare, PVF Yrke & Utbildning
Telefon: 073-729 12 81
kaveh.nowroozi@pvf.se
www.vent-montor.nu

 

PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. Vi ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.