Blog

Nyhetsbrev #248, Ny plåtslagarutbildning i Stockholm

23 mars 2022,   By ,   0 Comments
Från och med höstterminen 2022 kommer Distra Gymnasium i Hägersten att erbjuda inriktningen plåtslagare på bygg- och anläggningsprogrammet. Distra gymnasium kommer därmed vara den enda gymnasieskola i hela Stockholms län som har inriktningen plåtslagare. Idag saknas det ungefär 2 000 plåtslagare i Sverige och möjligheterna att få jobb direkt efter gymnasiet är därför mycket goda.

 

 

Om Distra Gymnasium
Distra Gymnasium är ett branschcertifierat yrkesgymnasium som ligger i Hägersten, cirka 20 minuter från Stockholms Central. Skolan har en nyrenoverad byggsal där alla elever på bygg- och anläggningsprogrammet går sitt första år tillsammans. Plåtslagarutbildningen kommer det första året antingen att ske i en egen lokal i närheten av Distra, eller på PVF Teknikcentrum, branschens egen skola för plåtslagare i Katrineholm.

Tillsammans med Distra gymnasium har vi tagit fram en film där elever som går bygg- och anläggningsprogrammet berättar om varför de valde Distra.

Klicka här >> eller på bilden ovan så kommer filmen i gång!

 

Ny folder vår branschskola – PVF Teknikcentrum
Plåtslagarinriktningen erbjuds inte i samma utsträckning som övriga inriktningar på bygg- och anläggningsprogrammet. För att fler elever ska kunna utbilda sig till plåtslagare har branschen, genom oss på PVF Yrke & Utbildning, en egen skola i Katrineholm. Elever som vill plugga till plåtslagare, men går på en skola som inte erbjuder den inriktningen, kan ändå bli plåtslagare genom att gå delar av sin utbildning på PVF Teknikcentrum. Den huvudsakliga gymnasietiden går eleven på sin vanliga skola, men eleven läser kompletterande kurser under några veckor på PVF Teknikcentrum.

För att fler ska söka sig till oss och få en bättre förståelse för hur det är att plugga på vår skola har vi tagit fram en ny folder som innehåller allt du behöver veta om vår skola: PVF Teknikcentrum. Foldern hittar du här >>

 

Bemöta fördomar om yrkesprogrammen
Det finns många missuppfattningar om vad det innebär att gå ett yrkesprogram. Därför har vi sammanställt några argument, som du som studie- och yrkesvägledare kan använda när du pratar med föräldrar som har funderingar kring vad det innebär att gå ett yrkesprogram.

Fördom nr 1: Det inte går att vidareutbilda sig

Fördom nr 2: Mitt barn låser sig till ett yrke

Fördom nr 3: Mitt barn är osäker på sitt val och då är det bättre att välja en bredare gymnasieutbildning, som till exempel det samhälls- eller naturvetenskapliga programmet.

Argumenten som mot dessa fördomar om yrkesprogrammen har vi sammanställt på vår hemsida och du kan läsa mer om det här.

 

 

GG Frolle besöker Er Jills plåt
För att unga högstadieelever ska få en bättre bild av hur det är att arbeta som plåtslagare, har vi tagit fram en kort film som beskriver yrket. Vi bjöd in Youtubern GG Frolle att prova på livet som plåtslagare för en dag. Vad gör egentligen en plåtslagare, hur använder man en ”vargtång” och kan plåtslagar-Hampus nåt om fotboll, hur bra är han egentligen med bollen? GG Frolle hänger med upp på taket där Hampus jobbar och passar på att också utmana honom i fotbollsfrågor.

Klicka på bilden ovan så kommer filmen i gång!

 

 

SM för unga plåtslagare på Yrkes-SM i Växjö
Årets SM för unga plåtslagare är i gång och efter våra uttagningstävlingar står nu sex finalister klara för finalen som går av stapeln den 10–12 maj. SM för unga plåtslagare är en rikstäckande tävling för elever som går det tredje året på bygg- och anläggningsprogrammet. Under tävlingen får de sex finalisterna visa upp sina färdigheter inom plåtslageri inför publik. Årets final kommer genomföras på Yrkes-SM i vår monter på̊ Arenastaden i Växjö̈.

Finalen kommer som alltid att erbjuda en möjlighet att ta del av yrkets bästa delar och är ett riktigt prov på hantverksmässighet och yrkesutövning. Är du intresserad av att ta din klass till Yrkes-SM går det att boka här.

Mer information om SM för unga plåtslagare hittar du här www.smup.se och ett kortare klipp från fjolårets tävling hittar du här.

 

Följ oss gärna och dela vidare kunskap om plåtslagaryrket

Instagram
Facebook
YouTube
 

Kontakta mig gärna om du vill veta mer.
Kaveh Nowroozi,
Projektledare, PVF Yrke & Utbildning
Telefon: 073-729 12 81
kaveh.nowroozi@pvf.se