Blog

Nyhetsbrev #249, Tekniksprånget – betald praktik för problemlösare

30 mars 2022,   By ,   0 Comments
För att skapa en hållbar framtid behövs innovativa lösningar. Ingenjörer spelar en nyckelroll i denna omställning, Trots att det är ett brett yrke med goda möjligheter till jobb tvekar många unga att välja en högre teknisk utbildning. Genom Tekniksprånget kan gymnasiestudenter testa ingenjörsyrkets möjligheter, skaffa sig referenser i branschen och en målbild för sina studier – samtidigt som de får betalt.

 

 

Tekniksprånget är ett nationellt praktikprogram som erbjuder gymnasiestudenter fyra månader betald praktik som ingenjör. Det är en unik chans att testa ingenjörsyrket innan vidareutbildning, ger en bra merit till CV:t och dessutom värdefulla kontakter i näringslivet. Ansökan sker mellan 16 april-6 maj för praktik till hösten.

Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien med syfte att inspirera fler unga att välja en ingenjörsutbildning. Majoriteten av de som söker är osäkra på vad en ingenjörsutbildning innebär, men efter praktiken vill 8 av 10 bli ingenjör – hälften av dem är kvinnor.

 

 

200 arbetsgivare inom alla tänkbara delar av ingenjörsyrket och i Sveriges samtliga regioner deltar. Över 5000 praktikanter har redan tagit språnget. Nu har era avgångselever chansen.

 

Vem kan söka? Personer under 21 år som läst NA eller TE
När? Ansök mellan 16 april och 6 maj
Var? Ansökan sker på www.teknikspranget.se

 

Material till er skola?
Ladda ner affischer och flyers till era elever eller maila: teknikspranget@iva.se
• Flyer >>
• Affisch >>

Vill er skola ha besök av en tekniksprångare? Läs mer här >>

 

 

Följ oss gärna på SoMe

Instagram
Facebook
Twitter
 

Kontakta oss gärna om du vill veta mer.

teknikspranget@iva.se
www.teknikspranget.se

 

Om Tekniksprånget
Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Sedan 2012 har Tekniksprånget haft 20 000 sökande och förmedlat praktik till ca 5000 ungdomar. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera unga i hela Sverige till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad ingenjörsyrket kan innebära. Över 180 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har, på uppdrag av Skolverket, drivit projektet under många terminer och vi ser att det fungerar!