Blog

Nyhetsbrev #262, Så kan du arrangera ditt event under yrkesutbildningsveckan!

14 september 2022,   By ,   0 Comments
Snart är det dags för Yrkesutbildningsveckan 2022! Under vecka 42 kommer en mängd satsningar genomföras runt om i landet för att visa på styrkan med en yrkesutbildning. I er roll har ni stora möjligheter att vara med och bidra för att lyfta alla fantastiska yrkesutbildningar. Vi har dessutom tagit fram material ni kan använda.

 

I dag saknas tusentals skickliga hantverkare, frisörer, vårdbiträden och målare i Sverige. Det finns ett stort rekryteringsbehov inom ett flertal yrken men allt för ofta saknas det ungdomar som har rätt kompetens.

Därför initierades Yrkesutbildningsveckan, en vecka med fullt fokus på yrkesutbildning. Ju fler som engagerar sig, desto mer ljus kan riktas på yrkesutbildningar runt om i landet. Alla behövs för att göra detta möjligt! Myndigheter, företag och organisationer och självklart ni som skola. Inga initiativ är för stora eller små, alla aktiviteter är viktiga!

 

TIPS PÅ VAD DU/NI KAN GÖRA:

Digitalt öppet hus i samverkan
Ta kontakt med en gymnasieskola som erbjuder Yrkesutbildning och arrangera ett digitalt öppet hus som dina elever i grundskolan kan ta del av.

Heldag med SYV
En heldag på en högstadieskola där studie- och yrkesvägledare (SYV) medverkar och svarar på frågor från elever. Under dagen kan studie- och yrkesvägledare informerar om yrkesprogram, behörigheter, vidareutbildning och de möjligheter en yrkesutbildning ger.

Filmvisning med ”Skugga en elev”
”Skugga en elev”, är en digitala programserie med tretton kortfilmer där Daniel Hallberg besöker olika skolor och skuggar deras elever under en dag.

Alla avsnitt passar perfekt att visa i klassrummet för att sedan gemensamt diskutera och fundera på framtida karriärsval och vägen dit. Här hittar ni filmerna >>

Virtuella arbetsplatsbesök i klassrummet
Det är inte alltid möjligt att ge eleverna tid att besöka olika arbetsplatser, även om det skulle kunna hjälpa dem att fatta beslut kring deras framtida yrkesval. Men föreställ dig då att kunna använda virtuella arbetsplatsbesök i 360 grader för att ge dem en inblick i olika yrken som kock, maskinförare eller hotellreceptionist. Här hittar ni de virtuella arbetsplatsbesöken >>

 

Läs mer om Yrkesutbildningsveckan:

Website