Blog

Nyhetsbrev #264, Journalistik är viktigare än någonsin

20 september 2022,   By ,   0 Comments
Vi lever i en värld som blir mer och mer polariserad där påhittad fakta blir allt vanligare. Det är viktigare än någonsin med en saklig och korrekt kvalitetsjournalistik och journalister som vill ge perspektiv, sprida kunskap, fakta och gräva fram nya sanningar. Vi på Sveriges Radio är stolta och måna om vårt viktiga public service-uppdrag – att göra radio som bidrar till samhällsnyttan och utgår helt ifrån lyssnarna – och vi behöver fler nyfikna och samhällsintresserade journalister som vill ge plats åt fler röster och starka berättelser för att skapa en större förståelse.

 

Farah Abadi är en av Sveriges Radios programledare som bland annat hörts i Musikhjälpen i P3.
 

Sju miljoner lyssnar på Sveriges Radio varje vecka och vi har det senaste decenniet haft
ett konstant högt förtroende hos allmänheten. Vi strävar alltid efter att leverera oberoende, trovärdig och opartisk journalistik, finns på över 50 platser i hela landet och sänder radio på 10 olika språk.

Som journalist på Sveriges Radio kan du göra många olika saker. Du kan vara:

  • reporter som skildrar det som händer i samhället
  • programledare som intervjuar spännande personer
  • producent som planerar vad vi ska ha för innehåll i våra program
  • digital redaktör som paketerar och sprider innehållet på olika plattformar
  • jobba med sport, kultur, underhållning eller kanske grävande journalistik.

Gemensamt är att alla har ljudet i fokus vilket är extra spännande i en tid då ljudmarknaden växer och allt fler konsumerar strömmad musik, innehåll on demand och poddar.

 

Praktik leder ofta till jobb

Många som börjar sin journalistiska bana hos oss kommer in via praktik som de allra flesta av landets journalistutbildningar har – oavsett om det är universitet, högskola eller folkhögskola. Våra praktikanter får lära sig hantverket från grunden och många stannar även kvar på längre eller kortare tjänster efter sin praktik. Varje termin söker vi mellan 30 och 50 praktikanter till olika redaktioner i hela landet. Vi har stora rekryteringsbehov både nu och framåt, bara de kommande åren har vi över 250 pensionsavgångar och många möjligheter till både vikariat och tillsvidareanställningar.

Sveriges Radio behöver nyfikna och samhällsintresserade journalister som vill bidra till att fler röster och starka berättelser lyfts fram för att skapa en större förståelse. Journalister som vill ut och träffa människor i deras vardag, ge fler perspektiv, sprida kunskap, fakta och gräva fram nya sanningar. Ladda gärna ner vår app Sveriges Radio Play för att ta del av allt vi gör eller besök på vår karriärsida och läs mer om hur det är att jobba på Sveriges Radio. Här kan ni se hur tre olika journalister jobbar.

 

Hur är det att jobba som programledare på Sveriges Radio, Heaven?
 

Vad gör en digital utvecklingsredaktör på Sveriges Radio, Bella?
 

Hur är det att jobba som livereporter på Sveriges Radio, Fredrik?
 

Karriärsida & Studiebesök

Läs gärna mer på vår karriärsida >> och hör av er om ni har frågor eller önskar ett fysiskt eller digitalt studiebesök.

Julia Blomberg, HR-strateg
julia.blomberg@sverigesradio.se