Blog

Nyhetsbrev #283, Betald praktik för elever NA/TE. Chans att träffa en tekniksprångare!

31 januari 2023,   By ,   0 Comments
Ingenjörsyrket är ett riktigt framtidsyrke. Både för den som ska ut i arbetslivet och för hela världens utveckling. För att skapa en hållbar framtid behövs innovativa lösningar. Ingenjörer spelar en nyckelroll i denna omställning. Genom Tekniksprånget kan gymnasiestudenter testa ingenjörsyrket i praktiken, skaffa sig tidiga meriter och en målbild för sina studier – samtidigt som de får betalt.

 

 

Tekniksprånget är ett nationellt praktikprogram som erbjuder gymnasiestudenter fyra månader betald praktik som ingenjör. Det är en unik chans att testa programmering, byggteknik, produktdesign och allt annat som ryms inom ingenjörsyrket innan vidareutbildning. Det ger en bra merit till CV:t och dessutom värdefulla kontakter i näringslivet.

Ansökan sker mellan 16 april – 6 maj för praktik till hösten.

Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien med syfte att inspirera fler unga att välja en ingenjörsutbildning. Majoriteten av de som söker är osäkra på vad en ingenjörsutbildning innebär, men efter praktiken vill 8 av 10 bli ingenjör – hälften av dem är kvinnor.

 

 

200 arbetsgivare inom alla tänkbara delar av ingenjörsyrket och i Sveriges samtliga regioner deltar. Nära 6000 praktikanter har redan tagit språnget. Nu har era avgångselever chansen!

 

Vem, När, Var?

Vem kan söka? Personer under 21 år som läst NA eller TE, eller motsvarande.
När? Ansök mellan 16 april och 6 maj
Var? Ansökan sker på www.teknikspranget.se
 

Material till er skola?

Ladda ner affischer och flyers till era elever eller maila: teknikspranget@iva.se
Ladda ner flyer här >>
Ladda ner affisch här >>

 

 

 

Ta chansen att få besök av en livs levande tekniksprångare på er skola!

Vi berättar gärna mer om Tekniksprånget för era elever. Vi kan göra presentationen på plats i skolan eller digitalt. Hör av dig så hittar vi någon som vill berätta om sin praktik! Läs mer här >>
 

Kontakt
teknikspranget@iva.se
www.teknikspranget.se

Följ oss gärna på:
Tiktok    •    Instagram    •    Youtube

 

Om Tekniksprånget
Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Sedan 2012 har Tekniksprånget haft 27 000 sökande och förmedlat praktik till ca 6000 ungdomar. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera unga i hela Sverige till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad ingenjörsyrket kan innebära. Över 200 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har, på uppdrag av Skolverket, drivit projektet under många terminer och vi ser att det fungerar!