Blog

Nyhetsbrev #301, Svensk yrkesutbildning förtjänar extra uppmärksamhet!

07 september 2023,   By ,   0 Comments

Därför har WorldSkills Sweden initierat Yrkesutbildningsveckan, som årligen äger rum vecka 42. Under veckan utför skolor, organisationer och företag olika aktiviteter med fokus på yrken och yrkesutbildning.

För dig som arbetar i grundskolan eller med yrkesutbildningar är det en chans att genomföra aktiviteter tillsammans med eleverna. Tillsammans kan vi göra skillnad genom att lyfta fram alla fantastiska yrken och alla möjligheter en yrkesutbildning ger och gör för samhället. På vår webb har vi samlat information och tips på saker att göra med eleverna.

För att göra det enkelt för er har vi samlat information och material att använda för grundskola och yrkesskola just kopplat till Yrkesutbildningsveckan.

För grundskola >>

För yrkesutbildning >>

Läs mer på yrkesutbildningsveckan.se

 

Den 4 september reser det svenska Yrkeslandslaget till Gdansk, Polen för att delta i Yrkes-EM 2023. Efter månader av träning och förberedelser ska våra 22 svenska tävlanden sättas på prov mot resten av Europa. Yrkes-EM invigs den 5 september och pågår i tre dagar innan prisutdelningen äger rum den 9 september.

5-9 september är 600 tävlanden från totalt 32 länder i Gdansk för Yrkes-EM 2023 i jakten på att bli europamästare inom sina respektive yrken. Bland de tävlande finner vi det svenska Yrkeslandslaget, bestående av 22 yrkesskickliga ungdomar, som tillsammans ska representera Sverige i Polen. Mellan den 6–8 september ska de göra sitt yttersta för att knipa pallplatser och medaljer mot tuffast tänkbara motstånd.

I årets upplaga av Yrkes-EM tävlar hela 43 olika yrken, där Sverige är med och tävlar i 18 yrken. På listan av yrken som Sverige deltar i finns bland annat servering, IT-teknik, frisör, trädgårdsanläggning, måleri och personbilsteknik. 100 000 besökare beräknas följa mästerskapet på plats och se när Europas yrkesskickligaste ungdomar gör upp om medaljerna.

 

 

– Efter flera år av pandemi och inställda tävlingar går det nästan att ta på spänningen i luften. Vårt fantastiska Yrkeslandslag, Sveriges viktigaste landslag har kämpat, längtat och givit allt under träningen inför EM. Vi är så redo vi bara kan bli och jag är övertygad om att laget kommer ge allt under dessa intensiva tävlingsdagar, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden.

Nu jagar det svenska Yrkeslandslaget de åtråvärda medaljerna och hoppas komma hem från Gdansk med flaggan i topp och flera prestigefyllda medaljer. Sverige har sedan tidigare drygt 80 medaljer från internationella yrkestävlingar sedan starten 1995 då Sverige deltog för första gången.

Följ gärna Yrkeslandslaget på deras resa på sociala medier eller vår hemsida!

 

Instagram
Facebook
YouTube
Flickr
Website