Blog

Nyhetsbrev #303, Nationellt webbinarium 26 okt. Kl. 14 – 15 om naturbruksprogrammet!

20 september 2023,   By ,   0 Comments

Vill du veta mer om naturbruksprogrammets inriktningar, arbetsmöjligheter och fortsatta karriärvägar? Naturbruksskolornas Förening inbjuder till den årliga nationella SYV-träffen för högstadie-SYV den 26 oktober kl. 14:00-15:00!

Anmäl till webbinariet här >>

 

Senast 20/10.  Först till kvarn gäller, vi har 100 uppkopplingar. Vi skickar därefter ut kalenderinbjudan med Zoom-länk inför webbinariet.

Under eftermiddagen får du tips och inspiration inför gymnasievalet:

  • Information om Naturbruksprogrammet och dess sex inriktningar
  • Hur ser behovet av arbetskraft och kompetens ut idag och framåt?
  • Vilka yrkeskategorier det finns inom naturbrukets yrken?
  • Möjligheter till arbete i Sverige och utomlands?
  • Vidare studier – vilka behörigheter ges?

Deltar och presenterar gör föreningens medlemsskolor, gymnasie-syv samt gröna arbetslivet genom ”Jobba grönt”.

Om Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet (NB) ger en bred utbildning för ungdomar som är intresserade av djur, natur, odling och teknik/maskiner. Eleven väljer en av de sex inriktningarna djurvård, hästhållning, lantbruk, naturturism, skogsbruk och trädgård. På Naturbruksprogrammet kombineras teori och praktik på ett omväxlande och inspirerande sätt. Det ingår minst 15 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande.

Utbildningen ger stora möjligheter till arbete direkt efter studenten – och att studera vidare för den som vill det. Från och med ht 2023 blir en fullständig gymnasieutbildning 2500 – 2800 gymnasiepoäng, beroende på elevens individuella studieplan. Kurser som krävs för grundläggande behörighet ingår då i programstrukturen. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats – alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng.

Visste du att… Minst 10 – 15 procent av gymnasieeleverna läser vidare inom några år, t.ex. till lantmästare, djursjukskötare, skogsmästare, agronom, hippolog biolog, trädgårdsingenjör, veterinär, lärare, polis/ tull (hundförare) eller sjuksköterska.

Om Naturbruksskolornas Förening och naturbruk.se

Naturbruksskolornas Förening är en ideell förening med ett 70-tal medlemsskolor över landet. Föreningens syfte är att genom samverkan stärker naturbruksskolornas identitet och främja deras utveckling. En del skolor ligger i städerna, och andra ”på landet”, med mark, djur och maskiner, samt internatboende för elever som har långt till skolan. Ett antal skolor erbjuder även olika vuxenutbildningar.

På sajten naturbruk.se finns information om naturbruksprogrammet samt länkar till medlemsskolorna med olika yrkesutgångar, läs mer här >>

Tips till SYV från det gröna näringslivet

Det gröna näringslivet ser till att vi alla får mat, förnyelsebar energi, upplevelser och biologisk mångfald. Detta är grunden för det hållbara samhället – att bruka och vårda naturen, skogen, jorden, djuren, vattnet och luften på ett hållbart sätt. Branscherna välkomnar fler medarbetare, såväl direkt efter gymnasiet som efter fortsatta studier. Det är lätt att få jobb. Vi behöver bli fler som jobbar med dessa livsviktiga och komplexa frågor! läs mer här >>

Se filmer med unga yrkesverksamma, klicka här >>

Koppla ihop skolan och det gröna näringslivet genom branschens – Jobba Grönts jobbguide, filmer och presentationer anpassade för klassrummet. Klicka här >>

 

Kontakta oss gärna!
Gröna arbetslivet – Jobba Grönt, klicka här >> 
Naturbruksgymnasierna genom Naturbruksskolornas Förening, klicka här >>