Glas är materialet det moderna samhället inte klarar sig utan. Det ligger till grund för levande livsmiljöer, ger tryggare tillvaro och dessutom bättre hälsa tack vare tillgången till dagsljus och närhet till omgivning och natur.
Glastekniker – ett specialyrke inom Bygg- och anläggningsprogrammet
Glas är materialet det moderna samhället inte klarar sig utan. Det ligger till grund för levande livsmiljöer, ger tryggare tillvaro och dessutom bättre hälsa tack vare tillgången till dagsljus och närhet till omgivning och natur. Genom den tekniska utvecklingen har också andelen glas i byggnader ökat och skapat nya användningsområden. Varför glasbranschen är en spännande bransch med goda framtidsutsikter för den som vill utbilda sig och arbeta i branschen.
Vad gör en glastekniker?
Inom glasbranschen ryms flera olika yrkesroller, men den traditionella glasteknikern arbetar exempelvis med att byta och renovera fönster och med tillverkning och montering av hela glaspartier eller inredningsglas. Läs mer om glasteknikeryrket på Glasbranschföreningens webbplats
Gymnasieutbildning – en väg till glasteknikeryrket
För att bli glastekniker ska eleven läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, välja inriktningen Husbyggnadoch programfördjupningen Glastekniker. Alexander Carpenhammar är byggeleven som inspirerats till att välja glas på byggprogrammet. Läs gärna Alexanders tankar om valet, praktik och sin framtid i glasbranschen.
Fler yrkesroller inom glasbranschen
Utöver glastekniker ryms flera specialinriktningar och yrkesroller inom glasbranschen vilka alla utgår från glaset som den grundläggande komponenten i verksamheten:
Glas- och metallmontör
En glas- och metallmontör arbetar med glas- och metallkonstruktioner i både väggar, tak och entréer. Det kan vara i nyproducerade fastigheter eller i renoveringar och om-/tillbyggnader. Läs mer om yrket glas- och metallmontör.
Bilglastekniker
En bilglastekniker byter och reparerar rutor på bilar, bussar, lastbilar och andra fordon. Såväl gamla som nya modeller. Läs mer om yrket bilglastekniker.
Samma grundutbildning gäller för den elev som vill bli bilglastekniker och glas- och metallmontör. Efter gymnasiet fullföljer eleven sin utbildning som lärling på ett glasmästeri eller bilglasmästeri.
Traditionell lärling – också en väg till glasteknikeryrket
Man kan också bli glastekniker genom en traditionell lärlingsutbildning på ett glasmästeri eller bilglasmästeri. En lärlingsutbildning tar drygt tre år.
Spana in yrket på Yrkes-SM
Under Yrkes-SM i Karlstad 23–25 april finns glasteknikeryrket med som ett uppvisningsyrke i Glasbranschföreningens monter. Där finns också möjlighet för såväl elever som lärare att lära sig mer om glas som material. Läs mer om Yrkes-SM.