Blog

Nyhetsbrev #318, Nu kan ekonomistudenter också söka Tekniksprånget

24 januari 2024,   By ,   0 Comments
Under 2024 breddar Tekniksprånget målgruppen så att även ekonomielever kan söka. Innovation kräver flera perspektiv. Att fler, även de som inte tänkt i liknande banor tidigare, hittar till ingenjörsyrket är viktigt för svensk kompetensförsörjning på området. Genom att inkludera ekonomistudenter skapas en plattform för att fördjupa förståelsen för teknologi och minska fördomarna om STEM-ämnena. Genom Tekniksprånget kan gymnasiestudenter testa ingenjörsyrket i praktiken, skaffa sig tidiga meriter och en målbild för sina studier – samtidigt som de får betalt.

 

 

Från och med våren 2024 kan ekonomistudenter också söka Tekniksprånget. 

Tekniksprånget är ett nationellt praktikprogram som erbjuder gymnasiestudenter fyra månader betald praktik som ingenjör. Det är en unik chans att testa programmering, medicinteknik, produktdesign och allt annat som ryms inom ingenjörsyrket innan vidareutbildning. Det ger en bra merit till CV:t och dessutom värdefulla kontakter i det framtida yrkeslivet.

Enligt en undersökning Ungdomsbarometern gjort för Svenskt näringsliv kan 21 procent av de som läser ekonomi på gymnasiet kan tänka sig att studera till ingenjörer.

Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien med syfte att inspirera fler unga att välja en ingenjörsutbildning. Majoriteten av de som söker är osäkra på vad en ingenjörsutbildning innebär, men efter praktiken vill 8 av 10 bli ingenjör – hälften av dem är kvinnor.

Läs mer här: tekniksprånget.se/ekonomiprogrammet

 

Ansökan sker mellan 16 april – 6 maj för praktik till hösten.

 

 

220 arbetsgivare inom alla tänkbara delar av ingenjörsyrket och i Sveriges samtliga regioner deltar. 6500 praktikanter har redan tagit språnget. Nu har era avgångselever chansen!

 

Vem kan söka? 
Personer under 21 år som läst NA-, TE- eller EK- eller IB-programmet.
När? Ansök mellan 16 april och 6 maj
Var? Ansökan sker på www.teknikspranget.se

 

Material till er skola?
Ladda ner affischer och flyers till era elever här >> eller maila: teknikspranget@iva.se

Ta chansen att få besök av en livs levande tekniksprångare på er skola. Hör av er så hittar vi någon som vill berätta om sin praktik för era elever.

Läs mer här >>

 

Kontakt
teknikspranget@iva.se
www.teknikspranget.se

 

 

Om Tekniksprånget
Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Sedan 2012 har Tekniksprånget haft nästan 30 000 sökande och förmedlat praktik till ca 6500 ungdomar. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera unga i hela Sverige till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad ingenjörsyrket kan innebära. Över 220 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har, på uppdrag av Skolverket, drivit projektet under många terminer och vi ser att det fungerar!