Ta del av sändningen från Framtidens Kompetens 2024
Den 23:e oktober gick Framtidens Kompetens av stapeln – ett fullspäckat program väntade såväl den digitala publiken som den som fanns på plats i Näringslivets Hus i Stockholm.
Temat för året var samverkan mellan skola och näringsliv – låt dig inspireras av alla talare från olika transportrelaterade branscher samt Skolverket och rektorer som fanns med under dessa två intensiva timmar.
Motorbranschen öppnar sina verkstäder
Under hösten 2024 har 54 verkstäder över hela Sverige deltagit i projektet Motorbranschen öppnar sina verkstäder.
Dessa verkstäder har gemensamt öppnat upp och tagit emot över 5400 personer, främst inbokade skolklasser men även öppnat upp på lördagarna för den breda allmänheten.
Samtliga besökare har fått chansen att följa med bakom kulisserna i verkstäderna, provat sina kunskaper i ett lekfullt quiz samt testat sina praktiska kunskaper i några av alla de arbetsuppgifter som finns i bilverkstäderna.
Målsättningen med kampanjen är att bjuda in 10 000 besökare och under våren 2025 startar del två, där vi återigen öppnar upp 54 nya verkstäder.
Transportföretagens collegekoncept nu tre till antalet – kolla in dem här!
Sjöfartscollege – ett nytt kvalitetssystem för gymnasieskolor
Samtliga sju sjöfartsgymnasier har anmält sitt intresse för Sjöfartscollege, ett förtroende vi vill förvalta väl. Under hösten 2024 sker informationsträffar och materialutbyte, och själva certifieringsprocessen startar 2025. Syftet med Sjöfartscollege är kvalité och samverkan. Att tillsammans skapa likvärdig utbildning, med högt värde som förhoppningsvis lockar fler elever.
CGT är en kvalitetsstämpel på transportutbildningar där branschen och skolan har ett djupare samarbete för att öka attraktionskraften och kvalitén på utbildningen. Målet är att fler elever ska gå ut skolan bättre förberedda på arbetslivet.
Motorbranschcollege, MBC – en kvalitetssäkrad gymnasieutbildning
Motorbranschcollege är branschens kvalitetssäkring av gymnasieskolans fordons- och transportprogram. Här samarbetar fack, politik, skola och bransch. För att möta motorbranschens rekryteringsbehov måste utbildningen vara kvalitativ och därigenom attraktiv och det blir den genom att certifieras som Motorbranschcollege. Företagens engagemang i certifierade skolor är avgörande för framgången med Motorbranschcollege.
Fordons- och transportprogrammet ligger fortsatt i topp vad gäller etableringsgrad på arbetsmarknaden efter yrkesexamen. Det visar ny statistik från Skolverket. Läs mer här >>
Har du sett vårt mycket populära lektionsmaterial – Jämställdhet på väg? Om inte kolla in det här!
Jämställdhet på väg – så heter Transportföretagen Motors lektionsmaterial med två inriktningar. Ett material för grundskolan inför PRAO och gymnasievalet samt ett material för fordons- och transportprogrammet. Båda materialens innehåll är kopplade till Skolverkets Lgr22 och GY11 för att förankra och underlätta användandet. Även kopplade till olika ämnen för att så enkelt som möjligt passa in i undervisningen!
Bli bussförare – de behövs för att allt ska rulla på
Som bussförare möjliggörs att Ulla kommer säkert till läkaren, att han som är på väg till festen får träffa sina vänner och att hon som jobbat natt kan ta sig hem igen. Att vara bussförare är att möta människor, att hjälpa och att vara en trygg punkt i vardagen. Läs mer om vår kampanj här för hur en bussförares vardag ser ut >>
Nyfiken på vad som händer inom motorbranschen & sjöfarten på gymnasiet?
Anmäl dig till Kompetensnytt ett nyhetsbrev som kommer ut tre gånger om året och som belyser aktuella kompetensförsörjningsfrågor.