Nu är det gymnasievalstider och många nyfikna elever frågar både sig själv och sin omgivning om potentiella framtidsmöjligheter och vad de ska välja i gymnasievalet. Här kommer alla ni som jobbar med studie- och yrkesvägledning in och gör ett enormt viktigt arbete när ni hjälper eleverna att göra rätt val för dem.
Låt inte slumpen avgöra! Det är ingen nyhet att vi alla har olika styrkor och svagheter. Högstadieelever är inget undantag. Ett sätt för eleverna att reflektera över sina styrkor, intressen och talanger är att göra ett kort talangtestet på dintalang.se.
Talangtestet på dintalang.se låter eleverna svara på 8 kreativa frågor och låter eleven få upp ögonen för yrkesval som kan passa eleven och visa på yrkesvägar hen kanske inte vet om.
Vad kan ni göra?
Uppmuntra eleverna att besöka Dintalang.se och testa sina talanger!
Diskutera resultaten tillsammans och prata om olika egenskaper och talanger som är viktiga för olika yrken.
GY25 – Nytt program och uppdaterade sidor på dintalang.se
Till höstterminen 2025 träder GY25 i kraft vilket innebär en hel del förändringar bland yrkesprogrammen. Bland annat så utgår Hantverksprogrammet, och ersätts med Frisör- och stylistprogrammet och många av de tidigare inriktningarna på Hantverksprogrammet blir nu riksrekryterande utbildningar.
Vi har uppdaterade sidor och yrkesprogramkartor som ni kan kika in!
Yrkesprogram ger högskolebehörighet
Att unga ska göra informerade beslut vill ju alla. Det är viktigt att unga vet att yrkesprogram både ger dem möjlighet att direkt komma ut i arbetslivet och ger dem en grundläggande högskolebehörighet. Det finns alla möjligheter att läsa vidare på högskola eller universitet, men man kanske behöver läsa in några ämnen beroende på vad man senare vill läsa. Ungefär som med andra gymnasieprogram om man senare vill byta inriktning.
Stor efterfrågan på personer med yrkesutbildning på gymnasial nivå
En studie som Svenskt Näringsliv gjorde tidigare i år visade att 47% av deras medlemsföretag ville rekrytera personer som gått ett yrkesprogram på gymnasiet. Motsvarande siffra för personer med en högskoleförberedande gymnasieutbildning är 15% och efterfrågan på personer med en högskoleutbildning är ungefär 30%.
För elever som kanske redan i högstadiet egentligen bara vill komma ut i arbetslivet kan det därför vara en bra väg att gå.
Sprid gärna till dina kollegor, de kan också få Nyhetsbrevet framåt genom att registrera sin e-post under Nyhetsbrev på www.syv.nu.