Blog

Nyhetsbrev #90, Följ Med Oss In I Framtidens Industri!

17 september 2018,   By ,   0 Comments
Trä- och möbelindustrin erbjuder många olika yrkesmöjligheter med en bredd från finstilt snickeri till ingenjörstjänster som har hand om avancerade maskinprocesser med ny och digital teknik.

Det handlar alltså inte längre bara om att stå vid arbetsbänken utan ny teknik gör det möjligt att avancera inom mer industritekniska metoder där programmering blir en allt viktigare del. Läs mer om framtidens yrken inom trä- och möbelindustrin, spännande rekryteringsprojekt och utbildningar. Vi guidar era elever till våra framtidsyrken. Läs mer >>

 

 

FORMA din framtid
Framtiden väntar. För unga finns massor av möjligheter. Många av dessa möjligheter finns just inom trä- och möbelindustrin. På FORMA din framtid har vi samlat fakta, ungas röster och annat som är bra att läsa för att kunna bemöta ungas funderingar och nyfikenhet på att gå en utbildning inom trä- och möbelindustrin. Läs mer om möjligheterna >>

 

Karriär och lön 
Många unga väljer ofta yrken och jobb inom branscher som har dåliga arbetsvillkor och löner. Okunskap om trä- och möbelindustrins möjligheter och arbetsvillkor gör att många unga inte hittar till jobben som finns hos våra företag och ser inte heller de karriärsteg och möjligheter som finns. Kan vi agera vägvisare och visa upp ett arbete med att ta fram spännande produkter där innovationer och design formar ett roligt arbete som betalar bra.
En nyutexaminerad elev från industrins yrkesprogram kan variera men ligger ungefär på 23 400 kronor/månad. Efter fem års erfarenhet och god prestation kan lönen hamna på uppemot 27 700 kronor/månaden. Det finns ofta vägar till en högre lön ju större ansvar och drivkraft man visar.

 

Hur ser unga på framtidens jobb?
I Almedalen anordnade Trä- och Möbelföretagen tillsammans med Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet rundabordssamtal vid S.t Clemens ruiner för att diskutera framtidens arbetsgivare och ledorden blev utveckling,frihet och trygghet. Att känna sig inkluderad i företaget, samt dess vision blir viktiga pusselbitar på framtidens arbetsmarknaden. Hör Sofie Jonsson från Ungdomsbarometern berätta om hur unga ser på framtidens arbetsgivare.

 

Matbordet som kopplar upp förstagångsväljare till riksdagen

 

För att ge förstagångsväljare en chans att prata direkt med politiker inför valet 2018, skapade Trä- och Möbelföretagen, ”Table of Discussion” – ett interaktivt matbord, tillverkat av C&D snickeri, som kopplar upp ungdomar till riksdag och regering. Under våren har flera möten mellan gymnasieelever och riksdagsledamöter ägt rum – och samtliga partiledare uppmanades att sätta sig till bords inför valet. Ovan sitter närings- och innovationsminister Mikael Damberg och samtalar med unga väljare.
Table of Discussion är en del av Trä- och Möbelföretagens initiativ TM_X (Trä- och Möbelexperimenten) med fokus på att utveckla nya innovativa lösningar som förändrar och förbättrar alltifrån vardagsrum till omvärlden genom hantverk, design och teknik. Vill du veta mer, klicka här >>

 

Följ oss i sociala medier!
https://www.facebook.com/traomobel/
https://twitter.com/Traomobel
https://www.instagram.com/tmf_swe/
https://www.instagram.com/tmx_swe/

Kontakta oss

Vill du veta mer om FORMA och vår spännande bransch?
Kontakta Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på TMF
henrik.smedmark@tmf.se
08-762 72 61

TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Du möter våra produkter dagligen – från småhus och trappor till designmöbler och badrum. TMF företräder cirka 700 medlemsföretag som sammanlagt sysselsätter cirka 30 000 anställda. Inom Forma din framtid informerar vi om vilka möjligheter det finns inom den träförädlande industrin.