Blog

Nyhetsbrev #93 Har Du Koll På Din Vardagsekonomi?

27 september 2018,   By ,   0 Comments
Ekonomipejls kostnadsfria föreläsningar – Har du koll på din vardagsekonomi?

I tio år har Nordea, genom Ekonomipejl, träffat skolklasser och pratat vardagsekonomi ur ett varumärkesneutralt perspektiv och framförallt ur ett barn och ungdomsperspektiv.

Snart har det gått 10 år sedan jag gick ut på min första föreläsning med Ekonomipejl och jag tycker fortfarande att det är det bästa som finns, säger Therese Sonnysdotter som till vardags jobbar på Nordeas kundservice.  Utan tvekan, instämmer Amalia Krantz, projektledare på Nordea.

Therese har undervisat i vardagsekonomi i snart 10 år och brinner fortfarande för det. Hon har två tonåringar hemma och kan se vardagsekonomi ur både ett förälder- och ett barnperspektiv. Amalia har färre år i arbetslivet men minns väl sina första år efter gymnasiet och utmaningen när vuxenlivet knackade på dörren med försäkringar, räkningar och en studentbudget.

Läs mer och boka här >>

 

 

Varför vardagsekonomi och Ekonomipejl?
Det är en fantastisk känsla att kunna ge tillbaka till samhället på detta vis säger Therese. Eleverna uppskattar när vi kommer och att de tar till sig det vi pratar om. Om jag ska lägga mina 16 volontärstimmar per år på något så är det absolut här – bland ungdomar med ett kunskapsbehov som jag kan hjälpa till att lösa.

Amalia fortsätter -Vardagsekonomi är ett ämne som kanske inte direkt låter som det roligaste men genom att knyta an till ungdomarnas liv brukar vi få till det och vi har en rolig men även allvarlig stund tillsammans.  Även lärarna brukar uppskatta att vi kommer med andra infallsvinklar än vad de kanske har, och de erkänner gärna att en extern besökare har ett större förtroendekapital än samma röst som eleverna hör dagligen.

Vårt mål är att prata om den privatekonomi som berör eleverna vi möter. Kunskap som kan användas idag eller inom de närmsta åren. De små onödiga utgifterna och den stora skillnaden mellan att verkligen behöva eller att vilja köpa. Ska man spara eller ska man låna? Det ger dem en större förståelse för deras föräldrars ekonomi och vikten av att ha koll på sin egen, säger Amalia.

Vi har även aktivt valt att inte tala om pensionen, för ska vi vara ärliga, en 14-åring har annat att tänka på – detta är även något vi fått beröm av ifrån lärare, säger Therese skrattande och fortsätter.  Elever har fantastiskt bra frågor. Ibland om vad de upplevt, ibland om vad de hört – stämmer detta? Ibland vill de ”bara” ha bekräftelse på att de tänker rätt, och vi är enklare att fråga än föräldrar och lärare.

Direkt från livet
Therese brukar dela med sig till eleverna om händelser i vardagen. Det brukar alltid bli väl mottaget, lite direkt ur livet som de kan relatera till.

Berättelsen om när man som mamma tycker att man tjatat länge och väl, utan känslan av framgång, och sonen en dag utbrister:  Mamma! Istället för att köpa småflaskor läsk ofta, kan du ju faktiskt köpa en stor i mataffären o fylla på den lilla flaskan med. Så sparar vi pengar!

Att han sedan ville att jag skulle använda pengarna till att köpa en dator till honom för är ju en annan historia. Så vad hände då?  Jo han med dealade med sin morfar, lånade pengar köpte denna speciella dator. Han betalade av detta lån länge med sin månadspeng. Vad hände lite innan han hade betalt färdigt? Jo, då tycktes datorn vara gammal och han ville köpa en ny.  Det är fantastiskt att se hur vissa elever funderar lite och hur vissa fnissar lite i samförstånd med min son.

Eleverna sätter en gärna också lite i heta stolen, man lever ju inte alltid som man lär och det är viktigt att våga erkänna att man ibland köper läsken på bensinstationen istället för i mataffären och gick på säljtricket och köpte strumpor i kassan fast man redan har hela byrån full redan. Det ger härliga skratt hos eleverna.

Vardagsekonomi för alla – kostnadsfria föreläsningar
Vardagsekonomi är inte något man bara kan, det är något man måste lära sig. Vi vill gärna att det ska gå lite lättare snarare än svårare. Därför erbjuder vi Ekonomipejl helt kostnadsfritt och är noga med att det är varumärkesneutralt. Det är jätteviktigt för oss säger Amalia. Att alla är trygga med att det inte handlar om Nordea utan det handlar om kunskap som kan göra skillnad i ungdomarnas framtid.

Vi träffar elever, barn och vuxna i alla möjliga konstellationer. Olika stadsdelar, olika åldrar, och i olika stadier i livet. Varje föreläsning ser olika ut beroende på vem vi träffar och vart vi är, vilket behov som finns och var eleverna befinner sig i tanken. Det gäller att hänga med i svängarna och det är lika häftigt varje gång att inse att vi har ett så anpassningsbart material med oss.

Ibland är det viktigt för eleverna att prata lån och ibland är det viktigt att prata kort och kortsäkerhet, och i vissa fall kanske de precis är på väg att börja betala sina egna räkningar och då pratar vi om det.  Att flytta hemifrån är alltid ett hett ämne. Men vad behöver man tänka på? Vad kostar det egentligen? Det blir många heta diskussioner och insikter.

Boka Ekonomipejl – Om vardagsekonomi, för nyanlända eller att starta eget företag!
Therese och Amalia ingår i ett team av föreläsare som alla jobbar på Nordea, utspridda över hela Sverige. Tillsammans träffar de dryga 17 000 elever varje år. Vill du vi ska komma till din skola?  Vem som helst kan skicka in en intresseanmälan om Ekonomipejl via vår hemsida nordea.se/ekonomipejl

Vi kontaktar dig direkt för att boka in en tid som passar alla. Vi är flexibla i tider och träffar gärna enskilda klasser och eller en hel årskurs i en aula.

Förutom vardagsekonomi erbjuder vi även föreläsningar för nyanlända till Sverige om hur bank och finans fungerar samt en föreläsning om vad som är viktigt är man vill starta sitt eget företag.

Hoppas vi ses!