Statistiker – ett framtidsyrke med samhällsnytta!

Statistikkompetens är eftertraktad på arbetsmarknaden och samtidigt läser alltför få studenter statistik på både grund- och kvalificerad nivå. Därför vill vi uppmuntra till studier i statistik, antingen som huvudinriktning eller två terminer som komplement i en annan samhällsvetenskaplig examen. För dig som är studie- och yrkesvägledare har vi olika rapporter och publikationer på temat arbetsmarknad och utbildning som du har nytta av i ditt arbete, särskilt:

• Trender och prognoser som tar upp tillgång och efterfrågan på arbetskraft för olika utbildningsgrupper på lång sikt. Ges ut var tredje år.

• Arbetskraftsbarometern som visar arbetsmarknadsläget och utsikterna på ett respektive tre års sikt för cirka 70 utbildningsgrupper. Släpps i december varje år.

Ny statistik som visar etableringen på arbetsmarknaden efter 3 olika utbildningsformer – Yrkeshögskolan KY/YH, kompletterande utbildningar KU (nu konst- och kulturutbildningar), lång särskild folkhögskolekurs. 

 

Kom på studiebesök hos SCB
Vill du och din klass veta mer om statistik? SCB arrangera studiebesök för skolungdomar 10-18 år och för studerande på universitet och högskolor. Under besöket berättar de om vad statistik är, vad den används till och om statistikens roll i samhället, även om jobbmöjligheter. De ser gärna att ni är 10 personer eller fler, besöken sker i deras lokaler i Örebro och Stockholm.

Välkommen att boka in ett studiebesök hos SCB! Läs mer och boka här >> 

 

Sverige i siffror för lärare – material om yrken kopplat till läroplanen!
Statistik är ett fantastiskt verktyg för att förstå samhället, granska uttalanden och bygga argument. Sverige i siffror innehåller statistik om det svenska samhället, baserat på behoven i kursplanen för samhällskunskap i grundskolan och gymnasiet. Det ger lärare möjlighet att erbjuda sina elever verktyg att själva hitta fakta, jämföra, reflektera och se sammanhang. Vi har lärarhandledningar, filmer och quiz om löner & yrken och du kan även beställa vårt Lärar-kit! Läs mer här >>

 

Prenumerera på nyhetsbrev, klicka här >>

Följ oss gärna i sociala medier:
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

 

Nedan ser du ett exempel på information du kan hitta på vår facebook-sida: